ChatGPT yöneticisi: Yapay zeka kullanımlarından endişeliyim

ChatGPT'nin geliştiricisi yapay zeka şirketi Open AI'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sam Altman, Amerika Birleşik Devletleri Senatosu'nda temsilcilerden oluşan bir panelin sorularını yanıtladı

Altman en büyük endişenin yapay zekanın seçimlerde kullanılmasının seçim bütünlüğü açısından en önemli endişe kaynağı olduğunu belirtti.

"Bu konuda kaygılıyım" diyen Altman seçimlerde yapay zeka kullanımı ile ilgili ek kural ve düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kongre'de ilk kez konuşan 38 yaşındaki Altman, yapay zekanın matbaanın icadı gibi büyük bir adım olduğunu belirtti, ancak potansiyel tehlikeleri olduğunu da kabul etti.

Yapay zekanın ekonomi üzerinde de etkilerine de değinen Altman "İstihdam üzerinde bir etkisi olacaktır. Bu konuda çok net olmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

LİSANSLAMA

Altman panele ABD'nin genel anlamda lisanslama ve yapay zeka gelişimi için test zorunluluğu getirmeyi düşünmesi gerektiğini belirtti. Open AI yöneticisi ayrıca kendi firması gibi yapay zeka şirketlerinin bağımsız şekilde denetlenmesini önerdi.

Hangi yapay zekanın lisansa tabi olması gerektiği konusunda fikri sorulan Altman, bir kişiyi inançları konusunda ikna veya manipüle edebilen bir modelin "önemli bir eşik" kabul edilebileceğini örnek gösterdi.

Şirketlerin, verilerinin yapay zeka eğitimi için kullanılmasını reddetme hakkı bulunduğunun altını çizen Altman, buna karşın internette kamuya açık malzemeyi kullanmanın meşru olduğunu savundu.

Altman ayrıca reklam fikrine karşı olmadığını, ancak abonelik tabanlı bir modeli tercih ettiğini bildirdi.

"CİN LAMBADAN ÇIKTI"

Panele katılan birçok senatör yapay zekayla ilgili düzenlemelerin en iyi nasıl yapılabileceğini sorguladı. Aylardır şirketlerin yapay zeka çeşitlerini piyasaya sürmek için yarıştığına dikkat çeken Senatör Cory Booker "Alaattin'in sihirli lambası" benzetmesiyle "Cin lambadan çıktı. Küresel olarak patlıyor." sözleriyle kaygısını dile getirdi.

Senatör Josh Hawley, devrim niteliğinde diye tanımladığı yapay zekayı "atom bombasının" icadına benzetirken, Senatör Richard Blumenthal yapay zekanın arzulanan gelecek olmadığı uyarısında bulundu. Yapay zekayı sosyal medya ile kıyaslayan Blumenthal "Kongre'nin önünde bir seçim var. Bu seçim sosyal medya ile karşılaştığımızda da vardı. O anı yakalayamadık." yorumunu yaptı.

Senatör Mazie Hirono ise 2024 ABD Başkanlık seçimleri yaklaşırken yanlış bilgilendirmenin tehlikelerine dikkat çekerek geçtiğimiz günlerde sosyal medyaya yansıyan eski Başkan Donald Trump'ın New York polisi tarafından yerlerde sürüklendiğini gösteren sahte fotoğrafları gündeme getirdi.

Bu konudaki görüşü sorulan Altman, içerik oluşturucuların fotoğrafların gerçekliğinden ziyade ne zaman hazırlandıklarını açıkça belirtmeleri gerektiğine işaret etti.

ABD Senatosu'nda hem Cumhuriyetçi hem de Demokratların yapay zeka sektörünü denetleyecek bir kurum oluşturulması konusunda hem fikir olması dikkat çekiyor.

Kongre üyeleri ve Beyaz Saray teknolojinin istismarını sınırlayarak faydalarını ve ulusal güvenliğe katkılarını arttırma arayışında.

euronews

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilim - Teknoloji Haberleri