Ahmet Bilgi'nin haberi:
RİSALEHABER-Bitlis'te İmam Hatip Lisesi'ne Said Nursi'nin adının verilmesi CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar'ı harekete geçirdi. Acar, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya Said Nursi soruları sordu.
Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin doğduğu şehir Bitlis'te imam hatip lisesine Said Nursi'nin adı verildi. Şöhreti ve eserleri Türkiye ve dünyaya yayılmış olan Said Nursi'ye hemşehrilerinin gösterdiği vefa büyük takdir toplamış ve destek görmüştü.
Hemşehrilerinin sevgisini anlayamayan CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar da konuyu TBMM gündemine taşıdı. Yalçın Bayer'in aktardığına göre Acar, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya yönelttiği sorular şöyle:
Bazı eğitim kurumlarına Said-i Nursi adı verildiği kamuoyuna yansımıştır. Okullara gönderilen 1. Sınıf Türkçe Öğretmen kitaplarında Atatürk, İstiklal Marşı ve Gençliğe Hitabe bulunmadığı bildirilmektedir.
Eğitim kurumlarından ve ders kitaplarından Atatürk ile Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarıldığı bir süreçte, Atatürk ve Cumhuriyet ile ilgili olumlu düşünceler taşımayan kişilerin isimlerinin eğitim kurumlarına verilmesi kaygıları arttırmaktadır.
Bu kapsamda:
1- Türkiye genelinde kaç eğitim kurumuna Said-i Nursi adı verilmiştir? Bu eğitim kurumlarının eski adları nedir?
2- Said-i Nursi’nin hangi özellikleri nedeniyle eğitim kurumlarına adı verilmektedir? Said-i Nursi’nin Türkiye Cumhuriyeti’ne veya çağdaş eğitime ne gibi katkıları olmuştur?
3- Son 3 yılda Atatürk adını taşıyan kaç eğitim kurumunun adı değişmiştir?
4- Ders kitapları ve öğretmen kitaplarında Atatürk resmi, İstiklal Marşı ve Gençliğe Hitabe’nin bulunmamasının nedeni nedir? Bunlardan neden rahatsızlık duyulmaktadır?
5- Eğitim kurumlarından, eğitim mevzuatından ve ders kitaplarından Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti gibi kavramlar çıkarılırken, tarikat ve cemaat önderlerinin adının eğitim kurumlarına verilmesi, eğitimde yeni yönelimin göstergesi midir? Akla ve bilme dayanan çağdaş eğitim sisteminin yerine, tarikat ve cemaatlerin etkinliğinde bir eğitim sistemi mi olacaktır?