Kadri Kılıç'ın Haberi
Küçük ve büyükbaş hayvanlarda daha sık görülen Brusella'nın hayvanlardan alınan sütün kaynatılmadan içilmesiyle insanlara geçtiği bildirildi.Konuyle ilgili bilgi veren Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aygül Doğan Çelik, sütün mutlaka kaynatılarak ya da pastörize edilerek kullanılması tavsiyesinde bulundu.
Brusella hastalığının bulunduğu hayvanlardan elde edilen sütte bakterilerin bulunduğunu anlatan Çelik, sütün ancak kaynatılarak bu bakterilerden arınabileceğini söyledi. "Eğer hayvanda Brusella bakterisi varsa kaynamayan ya da pastörize edilmeyen sütte hiçbir şekilde bakterinin ölmesi söz konusu değildir." diyen Çelik, çiğ sütte bakterinin canlılığını devam ettirdiğine dikkat çekti.
Sütün kaynatılmadan kullanılması durumunda bakterilerin direkt insan vücuduna geçtiğini vurgulayan Çelik, bakterilerin vücuda geçmesiyle birlikte hastalığın insanda başlamış olduğunu kaydetti.
Çiğ sütten yapılan peynirlerde de benzeri bir tehlikenin varlığından söz eden Çelik, peynirlerin mutlaka salamura edilmesi gerektiğini dile getirdi.
"PAZARLARDA SATILAN KÖY PEYNİRLERİNE DİKKAT EDİN"
Özellikle semt ve halk pazarlarında satılan köy peynirlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, "Bu peynirleri alırken mutlaka kaynatılıp kaynatılmadığının sorulması gerekir. Yöresel bir ürünü alacak olursak özellikle bunların sorulması gerekiyor. Salamura edilmiş peynirlerin üzerinde salamura yapıldığı tarihin belirtilmesi ve bu sürenin en az 45 gün bekletilmiş olması gerekiyor. Çünkü yüksek tuzla salamura edildikleri için bakterilerin ölmesi için belli bir süre gerekiyor." diye konuştu.
İnsana bulaşan hayvan hastalığının mutlaka zamanında tedavi edilmesi gerektiğini açıklayan Çelik, zamanında müdahale edilmeyen rahatsızlığın ölümle de sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.
Brusella hastalığının dünyanın pek çok ülkesinde görüldüğünü hatırlatan Aygül Doğan Çelik, hastalığın özellikle Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak görüldüğünü anlattı. İtalya, Yunanistan, İspanya, Arap Yarımadası ve İran'da sık görüldüğünü aktaran Çelik, Türkiye'de ise hastalığın Trakya, Güneydoğu, Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nin Adana bölümünde yaygın olduğunu açıkladı.
Çelik, hastalığı kontrol altına almanın mümkün olduğunu belirterek gelişmiş ülkelerin bu sorunu aştığını söyledi. Bunun için hayvancılıkla uğraşan insanların veterinerlerle işbirliği içerisinde hareket etmesi gerektiğini dile getiren Çelik, süt döneminde olan hayvanların aşılanması durumunda bu rahatsızlığın önlenebileceğini ifade etti. Çelik, zamanında kontrol altına alınmayan hastalığın ileri ki dönemlerde işgücü ve ekonomik kayıplara neden olduğunu sözlerine ekledi.