Cihan Harbinden bile daha büyük hadise...

Günün Risale-i Nur dersi...

Bismillahirrahmanirrahim

Dördüncü Mesele

Yine Gençlik Rehberinde izahı var. Bir zaman bana hizmet eden kardeşlerim tarafından sual edildi ki:

“Küre-i arzı herc ü merce getiren ve İslâm mukadderatıyla alâkadar olan bu dehşetli Harb-i Umumîden elli gündür (şimdi yedi seneden geçti aynı hâl) hiç sormuyorsun ve merak etmiyorsun. Halbuki bir kısım mütedeyyin ve âlim insanlar, cemaati ve camii bırakıp radyo dinlemeye koşuyorlar. Acaba bundan daha büyük bir hâdise mi var? Veya onunla meşgul olmanın zararı mı var?” dediler.

Cevaben dedim ki:

Ömür sermayesi pek azdır; lüzumlu işler pek çoktur. Birbiri içinde mütedâhil dâireler gibi, her insanın kalb ve mide dairesinden ve ceset ve hane dairesinden, mahalle ve şehir dairesinden ve vatan ve memleket dairesinden ve küre-i arz ve nev-i beşer dairesinden tut, tâ zîhayat ve dünya dairesine kadar, birbiri içinde daireler var. Herbir dairede, herbir insanın bir nevi vazifesi bulunabilir. Fakat en küçük dairede en büyük ve ehemmiyetli ve daimi vazife var. Ve en büyük dâirede en küçük ve muvakkat arasıra vazife bulunabilir. Bu kıyasla, küçüklük ve büyüklük makûsen mütenasip vazifeler bulunabilir.

Fakat büyük dairenin câzibedarlığı cihetiyle küçük dairedeki lüzumlu ve ehemmiyetli hizmeti bıraktırıp lüzumsuz, mâlâyani ve âfâkî işlerle meşgul eder. Sermaye-i hayatını boş yerde imha eder. O kıymettar ömrünü kıymetsiz şeylerde öldürür. Ve bazen bu harp boğuşmalarını merakla takip eden, bir tarafa kalben taraftar olur. Onun zulümlerini hoş görür, zulmüne şerik olur.

Birinci noktaya cevap ise: Evet, bu Cihan Harbinden daha büyük bir hâdise ve bu zemin yüzündeki hâkimiyet-i âmme dâvâsından daha ehemmiyetli bir dâvâ, herkesin ve bilhassa Müslümanların başına öyle bir hâdise ve öyle bir dâvâ açılmış ki, her adam, eğer Alman ve İngiliz kadar kuvveti ve serveti olsa ve aklı da varsa, o tek dâvâyı kazanmak için bilâtereddüt sarf edecek.
İşte, o dâvâ ise, yüz bin meşâhir-i insaniyenin ve hadsiz nev-i beşerin yıldızları ve mürşidlerinin müttefikan, Kâinat Sahibinin ve Mutasarrıfının binler vaad ve ahdlerine istinaden haber verdikleri ve bir kısmı gözleriyle gördükleri şu ki: Herkesin, iman mukàbilinde, bu zemin yüzü kadar bağlar ve kasırlarla müzeyyen ve bâki ve daimî bir tarla ve mülkü kazanmak veya kaybetmek dâvâsı başına açılmış. Eğer iman vesikasını sağlam elde etmezse kaybedecek. Ve bu asırda, maddiyyunluk tâunuyla çoklar o dâvâsını kaybediyor. Hattâ bir ehl-i keşif ve tahkik, bir yerde kırk vefiyattan yalnız birkaç tanesi kazandığını sekeratta müşahede etmiş; ötekiler kaybetmişler. Acaba bu kaybettiği dâvânın yerini, bütün dünya saltanatı o adama verilse doldurabilir mi?

İşte o dâvâyı kazandıracak olan hizmetleri ve yüzde doksanına o dâvâyı kaybettirmeyen harika bir dâvâ vekilini o işte çalıştıran vazifeleri bırakıp, ebedî dünyada kalacak gibi âfâkî mâlâyaniyatla iştigal etmek tam bir akılsızlık bildiğimizden, biz Risale-i Nur şakirtleri, herbirimizin yüz derece aklımız ziyade olsa da ancak bu vazifeye sarf etmek lâzımdır diye kanaatımız var.

Ey hapis musibetinde benim yeni kardeşlerim, sizler, benimle beraber gelen eski kardeşlerim gibi Risale-i Nur’u görmemişsiniz. Ben onları ve onlar gibi binler şakirtleri şahit göstererek derim ve ispat ederim ve ispat etmişim ki:

O büyük dâvâyı yüzde doksanına kazandıran ve yirmi senede yirmi bin adama o dâvânın kazancının vesikası ve senedi ve beratı olan iman-ı tahkikîyi eline veren ve Kur’ân-ı Hakîmin mu’cize-i mâneviyesinden neş’et edip çıkan ve bu zamanın birinci bir dâvâ vekili bulunan Risale-i Nur’dur. Bu on sekiz senedir benim düşmanlarım ve zındıklar ve maddiyyunlar, aleyhimde gayet gaddarâne desiselerle hükümetin bazı erkânlarını iğfal ederek bizi imha için bu defa gibi eskide dahi hapislere, zindanlara soktukları halde, Risale-i Nur’un çelik kal’asında yüz otuz parça cihazatından ancak iki-üç parçasına ilişebilmişler. Demek avukat tutmak isteyen onu elde etse yeter.

Hem korkmayınız, Risale-i Nur yasak olmaz. Hükümet-i Cumhuriyenin mebusları ve erkânlarının ellerinde mühim risaleleri, iki, üçü müstesna olarak serbest geziyorlardı. İnşaallah, bir zaman hapishaneleri tam bir ıslahhane yapmak için bahtiyar müdürler ve memurlar, o Nurları mahpuslara, ekmek ve ilâç gibi tevzi edecekler. (Asay-ı Musa, 4. Mesele)

Bediüzzaman Said Nursi

SÖZLÜK:

Âfâkî : Dış Dünyaya Ait
Ahd : Söz, Vaad
Bahtiyar : Talihli, Mutlu
Bâki : Devamlı, Kalıcı
Berat : Kurtuluş
Bilâtereddüt : Tereddütsüz
Cazibedarlık : Çekicilik
Cihazat : Cihazlar, Parçalar, Kitaplar
Cihet : Taraf, Yön
Desise : Hile, Aldatma
Ebedî : Sonu Olmayan, Sonsuz
Ehl-İ Keşif Ve Tahkik : Gayb Âlemine Ait Bilinmeyen Hakikatleri Cenâb-I Allah’ın Lütfu Ve
Erkân : İleri Gelenler, Reisler
Gaddârâne : Acımasızca, Zulmederek
Hâdise : Olay
Hadsiz : Sayısız, Sınırsız
Hâkimiyet-İ Amme : Genel Hâkimiyet, Egemenlik
Harb-İ Umumî/Cihan Harbi : Dünya Savaşı
Hercümerce Getirmek : Yakıp Yıkmak, Altını Üstüne Getirmek
Hükümet-İ Cumhuriye : Cumhuriyet Hükümeti
Islahhane : Islah Evi, İyileştirme, Düzeltme Yeri
İğfal Etmek : Gaflete Düşürerek Kandırmak, Aldatmak
İman-I Tahkîki : İnandığı Şeylerin Aslını, Esâsını Bilerek İnanma; Sarsılmaz İman
İnşaallah : Allah’ın İzniyle, Allah Dilerse
İstinaden : Dayanarak
İştigal Etmek : Meşgul Olmak, UğraşmakKasır : Köşk, Saray
Kâinat Sahibi : Evrenin Ve Herşeyin Yaratıcısı Ve Sahibi, Allah
Kıymettar : Kıymetli, Değerli
Kur’ân-I Hakîm : Her Âyet Ve Sûresinde Sayısız Hikmet Ve Faydalar Bulunan Kur’ân
Küre-İ Arz : Yerküre, Dünya
Mahpus : Hapsedilmiş
Mâkûsen Mütenasip : Ters Orantılı
Mâlâyâni : Anlamsız, Kişinin Kendisine Yararı Olmayan
Mâlâyâniyat : Faydasız, Yararlı Olmayan Boş Şeyler
Meb’us : Milletvekili
Meşâhir-İ İnsaniye : İnsanların Meşhurları, Ünlü Kişiler
Mu’cize-İ Mâneviye : Mânâya Ait Mu’cize
Mukàbil : Karşılık
Mukadderat : Allah Tarafından Takdir Olunmuş İşler Ve Başa Gelecek Olaylar
Musibet : Belâ, Dert, Felâket
Mutasarrıf : Sonsuz Tasarruf Hakkı Olan, Mülkünde Dilediği Gibi Tasarruf Eden, Her İşi Kendi İstek
Muvakkat : Geçici
Mürşid : Doğru Ve Hak Yolu Gösteren
Müstesna : İstisna, özel durum
Müşahede Etmek : Görmek, Gözlemlemek
Mütedahil : İç İçe, Birbiri İçinde
Mütedeyyin : Dindar
Müttefikan : Birleşerek, Fikir Birliğiyle
Müzeyyen : Süslenmiş
Neş’et Etmek : Çıkmak, Yetişmek
Nevi : Tür
Nev-İ Beşer : İnsanlar
Sarf Etmek : Harcamak
Sekerat : Ölüm Sarhoşluğu, Can Çekişme Hali
Sermaye : Mal Varlığı
Sermaye-İ Hayat : Hayat Sermayesi
Şakirt : Öğrenci
Şerik Olmak : Ortak Olmak
Tâun : Salgın Ve Ölümcül Hastalık
Tevzi Etmek : Dağıtmak
Vefiyat : Vefatlar, Ölümler
Vekil : Sözcü
Vesika : Belge, Güvence
Zemin : Yer
zındık : dinsiz
Zîhayat : Canlı, Hayat Sahibi
Ziyade : çok, fazla
 

Risale-i Nur Haberleri