Ünal Livaneli'nin Haberi
Dermatoloji Uzmanı Dr. Dilek Peker, ciltte görülen bazı hastalıkların insandaki psikolojik sorunlarının belirtileri olabileceğini söyledi. Peker, toplumda stres ve depresyondaki artışa paralel olarak deri hastalıkları şikâyetlerinden başvuran hasta sayısında yükselme olduğunu dile getirdi.
Farabi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Dilek Peker, insan derisinin iletişim organı olarak çevreyle olan ilişkileri düzenlediğini söyledi.
Dış çevreyle iç yaşam arasında görünen sınırı belirleyen derinin adeta bir kimlik kartı görevini üstlendiğini ifade eden Peker, "Yüzümüzün kızarması, solması, terlemesi, tüylerimizin ürpermesi, anlık ruhsal değişikliklerimizin deri yoluyla çevremizdeki insanlara dışa vurum olarak gösterir. Bu yüzden derimize zarar verecek davranışlardan kaçınmalıyız." dedi.
Deri hastalıklarının değerlendirilmesinde, kişinin hastalık sırasındaki ruh halinin büyük önem taşıdığını belirten Uzman Dr. Dilek Peker şu bilgileri verdi: "Ruhsal problemler, bazı deri hastalıklarının belirtilerinin ortaya çıkmasında etken olabilir. Ayrıca cilt hastalıklarının kişilerde psikiyatrik bozukluklara yol açabileceği de bir gerçektir. Özellikle sedef, egzama, vitiligo (ala hastalığı) ve sivilce gibi görünür alanlardaki hastalıklar bireyin sosyal yaşamını büyük ölçüde etkilemektedir."
Ergenlikte görülen sivilcelerin bile gençleri içinden çıkılmaz ruhsal problemlere sürükleyebildiğini belirten Uzman Dr. Dilek Peker, "Ailesiyle veya arkadaşlarıyla problemleri olan insanlar, ilgi toplamak, sorumluluklarından kaçmak veya rahatlama hissiyle kendilerine tırnaklarıyla, sivri aletlerle, sıcak metallerle, asitli yakıcı maddelerle zarar verebiliyor. Kulaktan duyma bilgilerle hareket etmek yerine, doktorunuzla iş birliği yaparak tedavi olabilir, hastalıklarınızı en aza indirebilirsiniz." diye konuştu.
Ruhsal gerginliklerinden kurtulmak isteyen kişilerin derilerine zarar vererek rahatlamaya çalıştığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Peker, "İnsanların stresli durumlarda en kolay erişebileceği organı deri olduğu için saç ve deri koparma, dudak ısırma ya da tırnak yeme alışkanlığı en sık gördüğümüz belirtiler arasındadır. Birçok kişinin küçük kaşıntıyla başlayıp, daha sonra derin oluklar oluşturuncaya kadar abartılı bir şekilde kaşımayı sürdürdüğünü gözlemlemekteyiz." ifadelerini kullandı.