Fatih Karakılıç'ın haberi
Uzmanlar, çocuklara diş fırçalamanın öğretildiği 2,5 -3 yaşlarından önce, yutma riskinden dolayı macun kullanılmasını tavsiye etmiyor.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü Diş Tabibi Nagihan Bedir, çocukların daha sonraki dönemlerde nohut büyüklüğünde flor içeren macun kullanılarak, dişlerin yumuşak dairesel hareketler ve dişetinden dişe doğru süpürme hareketiyle günde en az iki kere düzenli olarak fırçalamalarının sağlanması gerektiğini söyledi. Fırçalamaktaki amacın; uygun teknik ve süreyle besin artıklarının ağız ortamından mekanik olarak uzaklaştırılması olduğunu anlatan Bedir, "Macunun etkisi ise fırçalamayı kolaylaştırması, ağza ferahlık hissi vermesi ve içersindeki flor gibi maddelerden dişlerin faydalanmasıdır. Süt dişleri çürüdüğünde nasılsa düşecek düşüncesiyle tedavi yaptırılmaması yanlış bir düşüncedir, çünkü erken süt dişi çekimlerinde oradaki boşluğa doğru yanındaki dişler kayacak ve alttan gelecek olan sürekli dişe yer kalmayacak ve çapraşıklık oluşacaktır. Bu nedenle erken süt dişi çekimlerinde yerine gelecek daimi dişin yerini korumak amacıyla yer tutucu dediğimiz aparetler yapılmalıdır." dedi.
Çürüklerin daha çok azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan 'fissür' denilen girinti ve çıkıntılara besin artıklarının yapışması ile oluştuğunu vurgulayan Bedir, 'Fissür örtücü' denilen malzemelerle azı dişlerinin üstündeki çukurcukların kaplanarak besinlerin yapışmasının önlendiğini ve böylelikle dişlerin çürüğe karşı korunmuş olduğunu kaydetti. Fissür örtücü uygulamasının kolay ve ağrısız olduğuna dikkat çeken Nagihan Bedir, fissür örtücünün zamanla aşınıp, düşebildiğini belirtti.