Çağlar Avcı'nın haberi
Ancak, çocuklardaki bazı davranış farklılıkları, anne-babaların dikkati sayesinde kulaktaki sorun kolayca anlaşılabiliyor ve tedavi sürecine kısa sürede başlanabiliyor. Bu davranışlardan birisi de çocuğun sürekli kulağını çekiştirmesi ve kaşıması. Alman Hastanesi kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Yalçın Varnalı, "Çocukların ortakulak iltihabı geçirdiğini fark etmesi anne-babalar için çok da zor değildir. Çok küçük çocuklar nerelerinin ağrıdığını, dolayısıyla kulak ağrısını da tam ifade edemeyebilirler. Ancak şu bilinmelidir ki; ortakulak iltihaplarının çoğu, çocuğun son 10 gün içinde geçirdiği bir soğuk algınlığını takiben gelişir. Çocuğunuzda gördüğünüz bazı belirtiler orta kulak iltihabını düşündürmelidir." açıklamasını yaptı.
Hastalık genellikle östaki borusunun uyumsuz çalışmasına, çocukluk çağının şartları dolayısı ile sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve gelişmekte olan bağışıklık sisteminin yetersiz kalmasına bağlı olarak gelişiyor. Eğer ortakulak iltihabı tedavi edilmezse ve uzun süre devam ederse, çocuklarda kalıcı işitme kaybı, kulak zarında ve ortakulakta düzeltilmesi zor hasar oluşabiliyor. Bakteri ve virüsler damlacık enfeksiyonu yolu ile olduğu gibi, östaki borusu yoluyla da ortakulağa ulaşabilirler. Bunun sonucunda ortakulakta iltihap sıvısı toplanır. Ortakulak iltihabı tedavi edilmediğinde veya ardı ardına tekrarlayan iltihaplanmalar olduğunda ortakulaktaki sıvı birikimi sürekli hale gelebiliyor.
Ortakulak iltihaplarının yüzde 70'inin kendiliğinden iyileşeceği beklenir. Çünkü iltihapların birçoğu virüslere bağlıdır veya vücudun normal bağışıklık sistemi bu enfeksiyonları yener. Bakterilerin sebep olduğu ortakulak iltihaplarında antibiyotik tedavisi çoğu zaman başarılı oluyor. Ortakulak iltihabı ve ortakulak sıvısı, ilaç tedavisiyle düzelebilir. Eğer çocuğunuzun ortakulak iltihabı uygun tıbbi tedaviye cevap vermezse, sıvı birikimi sürekli hale gelirse ve işitme kaybı fazla ise cerrahi tedavi önerilebiliyor.
ANNE-BABALAR
NASIL ANLAYABİLİR?
Sürekli kulaklarını çekiştirmesi ve kaşıması,
Huzursuzluk,
İştah azalması,
Uyku düzeninde değişiklik,
Kulak akıntısı,
İşitme güçlüğü,
Ateş,
Konuşmada gecikme,
Çocuğun konuşmalarının anlaşılamaması.
Zaman