Kentteki özel bir hastanede görevli Ortopedi ve Tramvatoloji Uzmanı Dr.Özgün Erçeltik, anne ve babalar tarafından küçük yaşta fark edilemeyen içe basma, çocuk 4-7 yaş aralığına geldiğinde ayakkabısının sürekli iç tarafının yıpranmasıyla kendini gösterdiğini anlatırken şunları söyledi:
"İster dışarıdan fark edilebilen isterse kendini ayakkabının iç tarafının daha hızlı bozulmasıyla ortaya çıkaran bir durum olsun içe basma çocukluk çağında önemsenmesi gereken bir durumdur. İçe basmanın nedenleri, ayak ön kısmının yapısından, ayak tabanındaki düzleşmeden (düz tabanlık), ayak, baldır ve kalçadaki kas dengesizliği, kalça ekleminin öne doğru olan fazla dönüklüğünden kaynaklanabilmektedir. Ebeveynler sorunu çözeriz mantığıyla çoğu zaman çocuklarına yanlış tabanlıklar giydirmekte ve belki de ileriye dönük az bir problem yaratacak durumu daha da problemli hale getirmektedirler. Anne ve babalar, çocuklarında düztabanlık veya içe basma gibi bir sorun olduğunu fark ettiklerinde, erken dönemde gerekli tetkik ve uygun tedavi için ortopedi hekimine başvurmalılar. Çocuklarda içe basma sorununun erken yaşta tedavi edilmesi önemlidir. Aksi halde ilerleyen süreçlerde cerrahi müdahalelerde bulunmak gerekebilir. İçe basma sorunu yaşayan çocuklar uzun süreli takibe alınırlar. İçe basan çocuklara da ailelerine de oturma pozisyonları hakkında bilgilendirme yapılır. Çocukların basış bozukluğu yaşamamaları adına ailelere ayakkabı alırken de önemli sorumluluklar düşmektedir."
Ortopedi ve Tramvatoloji Uzmanı Dr.Özgün Erçeltik, çocuklara ayakkabı alırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
"Çocuklara alınan ayakkabılar rahat, hafif, esnek ve kolay giyilip çıkarılabilir olmalı. Ayakkabı, topuğu tam olarak sararak desteklemeli. Ayakkabı, ayak tarak kısmının genişliği ile uyumlu olmalı ve sıkmamalı. Ayakkabının iç kısmı, ayağın iç kavisini destekleyici özelliğe sahip olmalı."
AA