Çocuğunuza karne korkusu yaşatmayın

Okulların kapanmasına sayılı günler kala öğrencileri ve ailelerini karne telaşı sardı. Karnesi iyi olanlar sevinecek, kötü olanlar ise üzülecek. Peki, kötü karnenin nedenleri neler? Kötü karne karşısında aileler nasıl davranmalı?

Çocuğun gelişim düzeyinin yaşıtlarına oranla zayıf olması, öğrenme ve uyumda sorunlar yaşamasına yol açabiliyor.

Karne günü çocuğa yaklamışın nasıl olmasıgerektiğini anlatan Uzman Çocuk ve Ergen Psikoloğu Aynur Sayım, “Bu sorunlar; zeka engeli, öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği, gelişim geriliği, konuşma bozukluğu gibi, çoğu kez genetik geçişle olan çocukta var olan eksiklikleri ifade etmektedir. Bu çocuklar, bireysel boyutta özel eğitimle desteklenmesi gereken çocuklardır” dedi.

AİLE İÇİ SORUNLAR BAŞARISIZLIĞA YOL AÇIYOR

“Aile içi iletişim sorunları, ailede süreğen hastalıklar, kardeş doğumu, aile bireylerinin psikiyatrik rahatsızlıkları, boşanma ve kalabalık aile gibi sorunlar var ise çocuk var olan potansiyelini kullanamayabilir” diye konuşan Sayım, kötü karnenin nedenlerini ve çocuğa yaklaşımın nasıl olması gerektiğini şöyle anlattı:

“Çocuğun veya gencin kendisine ait bir odasının olmaması, ders çalışması için uygun koşulların olmaması ve stres gibi etkenler öğrenmeyi olumsuz etkileyen nedenler arasında yer almaktadır. Bu durumlar çocukta; depresyon, kaygı, alt ıslatma, kekemelik, tırnak yeme gibi psikiyatrik ve davranış sorunları ortaya çıkabiliyor.
Psikolog Aynur Sayım
Psikolog Aynur Sayım

OKULDA YAŞANAN OLUMSUZLUKLAR ÖĞRENMEYİ GÜÇLEŞTİRİYOR

Çocuğun okulda yaşadığı bir sorun örneğin; kendisiyle alay edilmesi, akran zorbalığı, öğretmenin etkili öğretim tekniklerini yeterince kullanmaması ve sınıfın düzeyinde farklılıklar olması gibi nedenler de okul başarısında güçlüğe neden olmaktadır. Tüm bu durumlar zamanında fark edilmeli ve çocuk/genç için yardım alınmalıdır. Gereken durumlarda birebir özelleştirilmiş program uygulanmalıdır. Karne tüm bir yıl boyunca çocuğun bilişsel–bilgi ile ilgili başarısını, uyumunu ve tüm alanlardaki gelişimini değerlendiren bir göstergedir. Aynı zamanda ailenin ve okulun desteğini de unutmamak lazım.

KÖTÜ KARNE GETİREN ÇOCUK CEZALANDIRILMAMALI

Karne sadece çocuğun veya gencin değerlendirmesi değil aynı zamanda ailelerin ve okulun değerlendirilmesidir. Bu nedenle onları yalnız bırakmamak, tüm sorumluluğu onlara yüklememek gereklidir. İyi karne getiren çocuğa teşekkür etmeli, dilersek ödüllendirmeli, yaz planını da aktif bir şekilde dinlenebileceği şekilde kendisiyle birlikte organize edilmelidir. Zayıf karne getiren çocuğu ise asla suçlamamalı, eleştirmemeli ve sorunun neden kaynaklandığını bulmak için tüm bu bilgileri gözden geçirerek sorunu birlikte çözeceğinizi hissettirmelisiniz.

KOŞULSUZ HER ŞARTA ONU SEVDİĞİNİZİ GÖSTERMELİSİNİZ

Karnesi kötü olan çocuğa kızmak, bağırmak, cezalandırmak çözüm değildir. Ailesinin göstereceği tepkiden korkan çocuk ve gençlerin çok kaygılandığını, hatta intihara ve evden kaçmaya kadar giden durumlar olduğu görülmektedir. “Seni her durumda seviyoruz, bizim için değerlisin, önemlisin, sorun nerede birlikte araştırıp çözmeye çalışalım” demek en doğru yaklaşımdır. Yaz sürecinde bir uzman yardımı almak, ailenin danışmanlığı ve çocuk/ genç için telafi programı uygulaması yapılması ve sportif faaliyetler ile dinlenmeye zaman ayrılması en doğru yaklaşım olacaktır.”

 

NTV

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Aile Haberleri