Çocuğunuz teknolojiye kapılmadan yeterince oyun oynuyor mu? Çocuk ve gençlerle oynanan oyunlar, bütün aile üyelerinin stresten uzaklaşmasına ve birbirleriyle ilişkilerinin sağlıklı gelişmesine de katkıda bulunur.
Bazı ailelerde bu mümkünken, büyük şehirlerde arkadaş eksikliğine bağlı gelişim sorunları sıklıkla karşımıza çıkar.
Bazı çocuklar da oyuncaklarıyla oynamayıp aşırı derecede teknoloji ürünlerine kendini kaptırır.
Birçok evde tablet bilgisayarlar veya akıllı cep telefonları çocukların ellerinde dolaşıyor.
Teknolojiye ilgi bir dereceye kadar çağın gereği.
Fakat çocuğun gelişiminin ve sağlığının olumsuz şekilde etkilenmemesi için yaşına uygun bir şekilde hareket edilmeli. İlk aylarda mümkün olduğu kadar uzak tutulmalı. Çocuğun zarar görmemesi için mümkün mertebe doğal hayatın içinde olunmalı. Güneşli havada park ve bahçelerde, sahilde dolaşıp yapraklarla, kumlarla oynamalı.
Çocuğun oyun içinde gelişmesi için doğru oyuncak ve malzeme seçimi de önemli. Bunların bir kısmı evde hazırlanabilir.
Üç yaşından sonra evcilik takımları tamir malzemeleri, kara ve deniz hayvanları, çeşitli yapılar yapacakları parçalar, sünger plastik veya tahta küpler diğer geometrik şekiller, oyun hamurları, renkli kartonlar, çocukların hayal dünyalarına hitap eder.
Bu oyunlarda çocuk kendisi üretmenin hazzını yaşar. Büyüklere ihtiyaç duymadan da arkadaşlarıyla kendi oyunlarını kendileri kurup oynayabilir.
Okulöncesi eğitim başlamadan ebeveynin akraba ve dost ziyaretlerine önem vermesi, çocuklarıyla yaşıt çocukları olan kişilerle daha sık görüşmesi, çocuğun hem sosyalleşmesini hem de oyun oynamaya fırsat bulmasını sağlar.
Okulöncesinde sosyal gelişimin sağlıklı olması, çocuğun okul çağında kendine güvenli ve başarılı olmasını kolaylaştırır.
Zaman