Farika Teymur Artır'ın haberi
Ders zilinin çalmasına az bir zaman kaldı. Okul başarısını birçok faktör etkilese de başarıya giden yolda 'sağlık'ın rolü büyük. Göz ardı edilen hastalıklar, beynin işlevlerini etkiliyor. Özellikle de diş çürükleri, geniz eti problemleri, sinüzit, vitamin ve mineral eksiklikleri zekânın gelişimi ve öğrenmede kalıcı hasarlara yol açıyor. Çocuklar, okul başlamadan mutlaka doktor kontrolünden geçmeli.
Uzun bir tatilden sonra okullar açılıyor. Her anne-baba çocuğunun başarılı olmasını ister. Öğrencinin ailede aldığı eğitim, oturulan semt, seçilen okul, öğretmenler, alınan malzemeler başarı için önemli. Okul başarısında önemli olan hususlardan biri de öğrencinin sağlık durumu. Sağlık sorunlarının ihmali çocukların okul başarısında ciddi sonuçlara yol açıyor.
Çocuklar büyüme çağında olduğu için gelişimlerinde kritik evreler vardır. Bu evreler zekânın gelişmesi ve belli yeteneklerin kazanılması açısından da önemli. Bu kritik evrelerde ihmal edilen sağlık sorunları, zekâ gelişimi, zekânın şekli, seviyesi ve öğrenmede telafisi imkânsız hasarlara sebep oluyor.
Çocukların sağlık sorunları yetişkinlerinkinden farklı özellikler içerir. Birçok hastalık, yetişkinleri halsiz güçsüz bırakırken çocuklar enerjik olabilir. Birçok yetişkinin dayanamadığı ağrıya çocuklar daha tahammüllü olabilir. Bunlar çocuk hastalıklarının zamanında anlaşılması, teşhis ve tedavisinde ihmale yol açar. Diğer taraftan bazı hastalıkların tedavisinin gecikmesi çocuklarda yetişkinlerde olduğundan daha büyük hasarlar bırakır. Bunun en önemli nedenlerinden biri, çocuklarda bağışıklık sisteminin yetişkinlerinki kadar gelişmemiş olmasıdır. Yine birçok kronik hastalıkta kalıcı hasarların nedeni, beynin işlevleri için gerekli olan oksijenin yetersizliği. Yine beynin işlevleri için gerekli olan glikozun kanda olması gereken seviyede olmaması da kalıcı hasarlar bırakıyor. Beynin işlevlerinin etkilenmesi; çocukta öğrenmesi gerekenleri zamanında öğrenememe, kazanılması gereken yeteneklerin kazanılamaması gibi vahim sonuçlara sebep olmakta. Kronik hastalıklar kontrol altına alındığında çocukta ders başarısızlığı problemi görülmez.
Anne-babalar çocuklarının sağlık sorunlarının tedavisinin gecikmemesi için şu hususlara dikkat etmeli:
İş yoğunluğu nedeniyle ihmaller sıklıkla görülüyor. Buna yol açmamak için diğer aile yakınlarından destek alınmalı.
Doğru sağlık kuruluşuna gitmek için gereken araştırmalar yapılmalı. Bilgi eksikliği sebebiyle yanlış kuruma başvurmak zaman kaybına yol açıp tedavide gecikmeye sebep oluyor.
Birinci basamak muayeneden sonra sevk edilen ya da önerilen tedavi kurumundan randevu alma ertelenmemeli ve geciktirilmemeli.
Gerekli tetkikler için de randevu alma ertelenmemeli ve geciktirilmemeli ve alınan randevu günlerinde tetkik yapılacak yerde zamanında bulunulmalı.
Tedavi için gerekenler doğru şekilde uygulanmalı.
Tedavi süresi bittikten sonra doktora tekrar kontrol için gitmek gerektiğinde geciktirmeden gidilmeli.
Başarıyı etkileyen ve ihmal edilen hastalıklar
Kulak, burun hastalıkları, tonsilit, geniz eti problemleri, sinüzit; vitamin ve mineral eksiklikleri. Demir eksikliği, kansızlık problemleri.
Alerjik hastalıklar, kronik bronşit ve solunum yolları hastalıkları, egzamalar, diş çürükleri.
Kan şekeri düzensizliği ile ilgili problemler (diyabet vb.), hormonal bozukluklar ile ilgili problemler, tiroit problemleri.
Zaman