Kariyer sahibi olmak, gelecek için ekonomik güvence sağlamak gibi nedenlerden çocuk doğurmak için 30'lu, hatta 40'lı yaşlara kadar bekleniyor.
Ancak bu bekleyiş gebelik şansını belirgin olarak azaltıyor. Öyle ki 35 yaşındaki kadınlarda tüp bebek tedavisi bile yaşla kaybedilen gebelik şansının ancak yarısını telafi edebiliyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Özkan Öztürk, kadınların ömür boyunca sahip olacağı yumurta sayısının anne karnında belli olduğunu söylüyor.
Öztürk'ün verdiği bilgilere göre, anne karnında dördüncü ayda 6-7 milyon olan yumurta sayısı doğumda 1-2 milyona kadar azalır, ergenlikte 300 bin, 37 yaşında ise 25 bine iner. Menopoza girmiş bir kadında ise bu rakam bin kadardır. Yumurta yaşlanmasının iki doğal sonucu, azalmış gebelik şansı ve menopozdur.
Kadınlarda yumurta sayısının azalmasıyla birlikte 30-33 yaşlarında doğurganlık oranı da düşer. Bu azalma 35-38 yaşında hızlanır. 30 yaşındaki bir kadında her ay gebe kalma olasılığı yüzde 20 oranındadır. 38 yaşında canlı doğum oranı yüzde 50 oranında azalır. 40 yaşında bu azalma yüzde 75'e çıkar. Yaklaşık her 100 kadından 10'unda beklenenden daha erken yumurtalık yaşlanması ve kaybı olur. Her 100 kadından birinde ise erken menopoz gelişir. Yumurtalık rezervi herhangi bir yaşta azalabilir. Bu durumda kişi düzenli adet görmeye devam etse bile gebe kalma olasılığı çok azalmıştır. Bu kadınlarda artan gebelik kayıplarına daha sık rastlanır. Kadının yaşı ilerledikçe yumurta sayısı ve kalitesi azalır.
Zaman