Çocukla birlikte ders çalışmak doğru mu?

Çocuğumuz okula ilk başladığı günden itibaren ona ders çalışma alışkanlığı kazandırmak için elimizden geleni yaparız.

 

Özelikle okula yeni başlayan öğrencilerin en büyük sıkıntısı annelerin ödevleri konusunda kendilerini sıkıştırmalarıdır. “Kendi başına yapmıyor, bıraksam dalga geçiyor, şimdiden ben alıştırayım da o sonra kendi çalışır” diyen anneler büyük bir görev sorumluluğu içinde çocuklarını yanlarına alıp ders çalıştırıyorlar. İşi o kadar ciddiye alıyorlar ki, beş dakika ara vermeye kalksalar dahi “Yeni oturdun, gel buraya” diyerek onları geri oturtup soluksuz derslerini bitirmelerini istiyorlar. Çocuklarımıza vereceğimiz en büyük alışkanlık şüphesiz ders çalışma alışkanlığıdır; ancak bunun yolu bu olmamalıdır.

ÇOCUKLARA KENDİ BAŞLARINA DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMALIYIZ

Çocuklarımıza ders çalışma alışkanlığı kazandıralım derken onları ders çalışmaktan nefret ettirmemek gerekir. Bu yüzden yapılması gereken en önemli iş, onları derslere ve ödevlere yavaş yavaş alıştırmak ve kendi başlarına çalışma alışkanlığı kazandırmak. Bunu yaparken de özellikle çabuk sıkılan çocuklarımızı çok fazla zorlamadan çalışmalarını sağlamalıyız.

KÜÇÜK MOLALARA İZİN VERMELİYİZ

Arada sırada küçük molalara izin vermeliyiz ki ders çalışmaktan sıkılmasınlar. Çocuğunuzun yazısı güzel olmayabilir ama önemli olan ödevini yapmasıdır. Çok güzel yazmadı diye silip tekrar yaptırmak, yaptıklarını beğenmemek ve kusur bulmak onu ders çalışmaktan soğutacaktır.

ÇOCUKLA BİRLİKTE DERS ÇALIŞMALI MI?

Büyük bir hevesle, “Artık ben büyüdüm” diye okula başlayan çocuklarımızı okuldan soğutmak onların tüm bir öğrenim süreçlerini olumsuz etkileyecek ve dersi her zaman sıkıcı bir zorunluluk olarak görmelerine neden olacaktır. Bunun yerine okumayı, öğrenmeyi seven çocuklar tüm bir yaşantıda başarılı olacaktır ki bunun en güzel yolu kendilerinin sorumluluk alıp ders çalışmayı bir düzene koymalarıdır.

Onlara ders çalışma programı konusunda yardımcı olabiliriz. Yaptıklarını kontrol edip okula öyle gönderebiliriz ama asla birlikte masaya oturup onunla çalışmamalıyız. Hatta ve hatta, “İyi yaptı, kötü yaptı” diye ödevlerini tenkit etmemeliyiz, onun çabasını övmek en iyi davranış olacaktır. Ders çalışmayı, her şeyden çok öğrenmeyi seven çocuklar yetiştirirsek hiçbir zaman sıkıntı çekmeyiz ve çocuklarımız da güzel güzel adapte olurlar.

 


Star

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri