Çocuklar için 8 adımda güvenli internet ortamı

Çocukları, kötü niyetli kişilerin oluşturduğu güvensiz internet ortamından korumak için dikkat edilmesi gereken yol haritasını anlatan Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Bilgi Güvenliği Danışmanı Adem Şimşek...

Çocukları, kötü niyetli kişilerin oluşturduğu güvensiz internet ortamından korumak için dikkat edilmesi gereken yol haritasını anlatan Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Bilgi Güvenliği Danışmanı Adem Şimşek, şunları söyledi: 

“Artan siber saldırılar ve kötü niyetli kişilerin oluşturduğu güvensiz internet ortamına rağmen, internet hayatımızda vazgeçilemez duruma geldi. Çocukların, internet ortamından güvenli bir şekilde faydalanması için dikkat edilmesi gereken maddeleri uygularsak; gün geçtikçe güvensiz hale gelen internetten çocuklarımızı koruyabiliriz” dedi.

İşte bilinmesi gereken 8 önemli nokta:

1-Çocuklarınız ile internet kullanımları hakkında, fikir ve düşüncelerinizi karşılıklı rahatlıkla paylaşma imkânı sağlayacak bir iletişim ortamı kurmayı deneyin ve bu ortamı farklı zamanlarda tekrarlamaya devam edin. Böylelikle, internet kullanımından kaynaklanabilecek potansiyel emniyet ve güvenlik risklerini, çocuklarınızla beraber müzakere edip, onların farkındalık seviyesini sürekli artırabilirsiniz. 

2-Çocuklarınızın, günlük diğer yaşamsal gereksinimlerini göz önünde bulundurularak, ne kadar süre internette vakit geçirebileceğini belirleyin. Bu süre zarfında, erişim sağlanacak güvenli ve kabul edilebilir internet sitelerini ve bu sitelerde geçirilecek maksimum sürelerini de belirleyin.

3-Müzik, oyun ve film sitelerinden yapılacak indirmelerde, telif hakkı gibi yasal ve güvenlik risklerinin bulunduğu ve dikkat edilmesi gerektiği bilgisinin, her zaman aklınızda olmasını sağlayın. 

4-İnternet kullanımının sağlandığı aile bilgisayarınızı, oturma odası gibi ortak alanlarda konumlandırın, bu şekilde hangi sitelere erişim sağladığı ve nereleri ziyaret ettiğini kolaylıkla izleyebilirsiniz. Hangi ortam ve kim olursa olsun, kişisel bilgi ve şifrelerin hiç kimseye asla verilmemesi gerektiğini mutlaka öğretin. 

5-Sosyal ağ hesapları kullanılırken, özel veya kısıtlı profil tercihlerinin, aktif edildiğinden emin olun. Bu ortamlarda paylaşılan bilgilerin, sizin gözünüzden değerlendirmesini yapın ve tanımadıkları kişileri eklemelerine engel olun.

6-İnternet erişimini sizin yerinize denetleyen, uygun içeriklere sahip web sitelerine izin veren web filtreleme yazılımlarını kullanın. İnternet sağlayıcınızda varsa, bu hizmeti aktifleştirin.

7-Aile bilgisayarlarınızda aktif ve güncel bir anti-virüs programını mutlaka bulundurun, bu programın sürekli çalıştığından emin olun. 

8-İnternet üzerinden yapılan indirmelerde, sadece güvenli kaynaklardan bu işlemleri gerçekleştirin.

dha

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Aile Haberleri