Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, korunmaya muhtaç çocuklar için alternatif bakım modellerini 2015 yılında yaygınlaştıracak. Bakanlık verilerine göre, 59 koğuş tipi kurumda 2 bin 873; 68 sevgi evinde 3 bin 673; 979 çocuk evinde ise 4 bin 962 çocuk kalıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yoksulluk, ebeveyn kaybı, boşanma, aile kurumunun çözülmesi gibi sosyal ve ekonomik nedenlerden dolayı korunmaya muhtaç duruma düşen çocuklar için çeşitli bakım hizmetleri yürütüyor.
Hükümetin 2015 yılı programına göre, 2014 yılı Eylül ayı itibariyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı yatılı kuruluşlarda kalan çocuk sayısı 11 bin 508, sosyal ve ekonomik destek hizmetlerinden yararlanan çocuk sayısı ise 56 bin 272 olarak belirlendi.
''Olumlu gelişmeler görülüyor''
Bakanlık, korunmaya muhtaç çocuklara sunulan bakım hizmetleri kapsamında, koğuş tipi bakım modelinden sevgi evi ve çocuk evi modeline geçiş için çalışmalarını sürdürüyor. Programda, söz konusu hizmet modelinde hizmet standartlarının oluşturulması ve denetimi konusunda eksikliklerin bulunduğu ifade edilerek, hizmet veren kuruluşlarla ilgili sayısal verilere yer verildi.
Programda, 59 koğuş tipi kurumda 2 bin 873 çocuk, 68 sevgi evinde 3 bin 673 çocuk, 979 çocuk evinde ise 4 bin 962 çocuğun kaldığı bilgisi paylaşıldı.
Gelecek yıl, korunmaya muhtaç çocuklar için alternatif bakım modelleri uygulanmasının yaygınlaştırılacağı vurgulanan programda, korunmaya muhtaç çocuklarda, başta kendi aileleri yanında bakım olmak üzere aile yanında bakımına ilişkin bütün göstergelerde olumlu gelişmelerin görüldüğü ifade edildi. Söz konusu hizmetlerin etkinleştirilmesi ve çeşitlendirilmesi ihtiyacının bulunduğu kaydedildi.
Model geliştirilecek
Bakanlık, gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarının kreş ve gündüz bakımevi hizmetlerinden yararlanma imkanlarını geliştirici çalışmalar da yürütecek.
Çocukların erken çocukluk döneminde ihtiyaç duydukları gelişim fırsatlarına erişim imkanlarını artırmak için gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarının kreş ve gündüz bakımevi hizmetlerinden yararlanmalarına yönelik model geliştirilecek.
AA