Enfeksiyonların kapalı ve nemin az olduğu ortamlarda daha fazla yayıldığını aktaran Özen, "Halkımız, 'Yazın azalıyor, neden kışın çoğalıyor?' diye soruyor. Aslında bu virüsler, her zaman etrafımızda fakat kışın fazla olmasının sebebi, içeride daha çok vakit geçirmemiz" diye konuştu.
Kalabalık ortamların, özellikle de okulların, virüslerin kolay yayılabileceği risk alanları olduğunu dile getiren Özen, "Okullarda, kalabalık sınıflarda, kreşlerde insanlar bir araya geliyor ve hava yeterince temizlenmiyor. Böyle olunca hastalık riski artıyor. Okulların açılmasıyla ekim ayı gibi birçok virüs ortaya çıkacak" ifadelerini kullandı.
Özen, sonbaharda başlayan solunum yolu enfeksiyonu riskinin mayısa kadar devam ettiğini belirtti.
"Çocukların beslenmesine dikkat edilmeli"
Özen, ailelerin bu aylarda enfeksiyona karşı dikkatli olması ve çocuklarının bol bol sıvı tüketmesini sağlaması gerektiğini söyledi.
Okul döneminde üst solunumla ilgili vakaların yüzde 90'ının viral enfeksiyonla ilgili olduğunu belirterek, hastaların tedavisinde ateş düşürücü ve ağrı kesici kullanılmamasının önemini vurgulayan Özen, şunları anlattı:
"Üst solunum yolu enfeksiyonlarında vücut sıcaklığının yükselmesine bağlı olarak sıvı açığı ortaya çıkıyor. Sıvı kaybı arttığı zaman vücudun dengesi, dolayısıyla metabolik denge de bozuluyor. Bu açıdan sıvı kaybının telafi edilmesi çok önemli. Veliler özellikle bu dönemde çocuklarının beslenmesi konusunda gereken ilgiyi göstermelidir. Çocukların beslenme çantalarından taze meyve eksik edilmemeli. Bu dönemde C vitamini içeren sebze ve meyveler bol tüketilmeli."
Özen, tek tip ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin de çocukların bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini kaydetti.
AA