Çocuklar oyuncakla hasta olabilir

Bu günlerde özellikle üst solunum yolları hastalıklarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade edildi.

Mezitli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Filiz Erhan, "Havaların soğuması ve çocukların üşümesi ile hastalığın ilgisi yoktur. Hasta olan bir kişi hapşırık ya da öksürük ile hastalığa yol açan virüsü havadan damlacık yolu ile bir kişiden diğerine yayabileceği gibi direkt temas yolu ile ya da oyuncak gibi ortak kullanılan objeler ile de hastalık bulaşabilir" dedi.

Dr. Filiz Erhan, Sonbahar ve Kış aylarında, özellikle çocuklarda oluşan grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bu günlerde herkesin dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Erhan, "Düşünülenin aksine havaların soğuması ve çocukların üşümesi ile hastalığın ilgisi yoktur. Ani ısı değişiklikleri ile vücudun savunma sisteminin zayıflaması, kapalı ortamlarda toplu olarak yaşamak zorunda kalınması, çocukların okula gitmeleri ve virüsler ile karşılaşmalarının artması, hava kirliliğinin artması gibi nedenlerden dolayı üst solunum yolu ile ilgili enfeksiyonlar sık görülür.

Hasta olan bir kişi hapşırık ya da öksürük ile hastalığa yol açan virüsü havadan damlacık yolu ile bir kişiden diğerine yayabileceği gibi direkt temas yolu ile ya da oyuncak gibi ortak kullanılan objeler ile de hastalık bulaşabilir. Çocukların birçoğu yılda 5-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler. Yuvaya giden çocuklarda bu sayı artabilir. 6 yaşından büyük çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonları sıklığı azalır. Adolesan yaş grubu yılda 2-4 kez üst solunu yolları enfeksiyonları olabilmektedir" diye konuştu.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Üst solunum yollarının belirtileri konusunda da açıklamalarda bulunan Erhan, "Soğuk algınlığında gribe nazaran daha hafif burunda akıntı ve hapşırık, yanma hissi ve öksürük görülürken, gripte bu belirtilere ilave olarak yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları gibi hastaların genel durumunu biraz daha kötüleştirecek semptomlar görülür. Semptomlar çocuk virüsü aldıktan 1-3 gün sonra başlar ve genellikle 1 hafta sürer. Bu süre çocuktan çocuğa değişkenlik gösterir. Bebeklerde, huzursuzluk, hafif ateş, burun tıkanıklığı, uyku sorunları, bazen kusma, ishal olabilir. Daha büyük çocuklarda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı, boğaz ağrısı, halsizlik, hapşırık, geniz akıntısının yol açtığı hafif öksürük vardır" ifadelerini kullandı.

TEDAVİ SÜRECİ

Tedavi sürecinden de bahseden Erhan, "İlaçlar hastalığın daha kısa sürede iyileşmesini sağlamaz. Soğuk algınlığı da grip de virüslerle oluşan hastalıklar olduğundan bu hastalıkların tedavisinde virüslere etkisi olmadığını bildiğimiz antibiyotikler kullanılmamalıdır. Şikayetlere göre ateş ve semptomları azaltıcı tedavi hekim kontrolünde uygulanır. Aspirin kullanılmamalıdır. Vücut direncini arttırmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve düzenli beslenmeye, yeterli oranda uyumaya, düzenli egzersiz yapmaya ve sigara ve sigara dumanından uzak durmaya dikkat edilmelidir. Hasta kişilerden uzak durmak, ellerin sık sık sabunla yıkamak ve ellerin yüz bölgesine temasının engellenmesi, iş yerlerinin ve odaların sık sık havalandırılması, özellikle birçok çocuğun bir arada bulunduğu ortamlarda oyun alanlarının ve oyuncakların ve ellerin temas ettiği yüzeylerin ara sıra dezenfektanlarla silinerek uygun şekilde temizlenmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Haberler 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Aile Haberleri