Esra Keskin'in haberi:
Çocuklarına Kur'an öğretmek isteyen anne-babaları en çok zorlayan konu, çocukların bir konuya hemen odaklanamamasıdır.
Bu nedenle sürekli akılları oyunda ve eğlencede olan çocuklara daha kolay Kur'an öğretebilmek için çeşitli materyaller geliştiriliyor. Böylelikle çocuklar sıkılmadan Kur'an öğrenebiliyor, öğrendiklerini çeşitli oyunlarla tekrarlayarak unutmuyor ve pekiştiriyor.
Çocuklarına Kur'an-ı Kerim öğretmeye çalışan anne-babalar, onların dikkatini bir noktaya toplamanın ne kadar zor olduğunu bilir. Birçok ebeveyn, bu konuda zorluk yaşadığı ve genellikle başarısız olduğu için onları Kur'an öğreten hocalara gönderir. Fakat çocuklar, Kur'an kursuna gidebilmesi için yaz ayları beklenmek zorundadırlar. Tam elif-bâ bitirilip, 'Kur'an'a geçtim' sevinci yaşanılacağı sırada da yaz bitiverir, heyecan kursakta kalır. Aradan geçen uzun kış, öğrenilen tüm harfleri, harekeleri unutturur. Bir sonraki yaz ise sil baştan yeni maraton başlar.
Dejavu hissi uyandıran bu zorlu öğrenme sürecine pek çoğumuz aşinayızdır. Fakat çocuklara yönelik hazırlanan eğlenceli elif-bâ'lar, Kur'an öğrenme setleri, interaktif eğitime imkân tanıyan CD'ler ve Kur'an öğreten oyuncaklar yaşanan sıkıntılara son vereceğe benziyor. Her biri birbirinden eğlenceli setler sayesinde çocuklar, sizi uğraştırmadan dikkatlerini topluyor, ufak bir yardım ile Kur'an öğrenmeye başlıyor. Yazın Kur'an öğrenen çocuklar ise bu setler ile bilgilerini pekiştiriyor, okumalarını hızlandırıyor.
Yine de bu setleri seçerken dikkat etmeniz gereken noktalar var. Özellikle 5-6 yaşındaki çocuklar, dikkat süreleri çok kısa olduğundan Kur'an öğrenirken ister istemez odaklanma problemi yaşar. Bu nedenle setler okulöncesi yaş grubunun ne kadar çok duyu organına hitap ederse o kadar verim alınır. Yani renkli, eğlenceli, hikâyeli bir elif-bâ ya da bilgisayar ortamındaki sesli eğitim, sıradan bir elif-bâ'ya göre daha öğreticidir. 3 boyutlu oyuncak setleri ise okulöncesi grup için en ideal seçim olacaktır.
Hocalı eğitim öncelikli olmalı setler ek destek olabilir
Doç. Dr. Fatih Çollak-Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi: Çocuklara Kur'an öğretimi rehber gözetiminde olmalıdır. Çünkü bu eğitim, iki başlıdır. Birincisi bilgi, ikincisi uygulamadır. Bilgi öğrenilebilir, uygulama ise göze ve kulağa hitap eder. Uygulama aşamasında temel unsur teknik materyallerden önce, hocadır. Kaset, CD ve internet ortamı ikinci derecededir. Yalnızca teknik ortamda alınan Kur'an eğitiminde yanlış ses ve telâffuz ihtimali çoktur. Bunu önlemek için önce hoca, sonra ek destek olmak üzere materyal gelir. Yani çocuklarımız önce hocalı eğitime yönlendirilmeli ve ödüllendirilmelidir. Anne, baba ve hoca bağlamında konu disiplin altına alınmalıdır.
Çocuğunun Kur'an eğitimi almasını isteyen bir anne ve baba gerek yaz kurslarında gerek uygun olan diğer zamanlarda konuya olması gerektiği şekilde önem verip, eğitimci hoca ile ciddi bir diyalog içinde olmalı, olup biteni takip etmeli ve gerektiğinde sorgulamalıdır. "Evden gitsin. Biraz kursta vakit geçirsin." gibi tutarsız ve geçersiz bir düşünce içinde olmamalıdır.
Kur'an öğreten setleri alırken dikkat edilmesi gerekenler
Renkli olmalı, yazılar görselin üzerine gelmemeli.
Puntolar büyük ve algılanacak şekilde olmalı.
Okul öncesi çocuklar için hazırlanmış setler somut algı oluşturacak öğeler içermeli.
Hikâyeler çok uzun olmamalı, cümleler kısa ve anlaşılır olmalı. (Okulöncesi için bir cümledeki kelime sayısı 7'yi geçmemeli)
Hikâyeler olayların özünü vermeli, ayrıntılara girmemeli.
Hiçbir yazım hatası olmamalı, yanlış bilgi içermemeli.
Zaman