Çocuklara yüzme en kolay nasıl öğretilir?

Yüzmeye kaç yaşında başlanmalı, derslerde neler öğretilmeli...

Çalışmaların oyun ve konuşma şeklinde ilerlemesi gerektiğini belirten M. Ali Eyüpoğlu, çocukların yüzme öğrenme evlerini anlattı…

Çocuklar yüzme eğitimlerine anne karnında başlar ve doğduktan sonra da devam ettirebilirler. Anne karnında bulunan bebekler 9 ay boyunca suyun içinde oldukları eğitimleri doğal ortamda başlamış sayılır.

Çocukların en kolay yüzme öğrenmesini 3 bölümde incelenir:

Anne karnındaki zaman; ilk 4 ay sonrası anneye yapılacak egzersizle anne karnındaki bebeğe yüzme eğitimi başlanabilir. Gelişmiş ülkelerde anne ve bebek sağlığı açısından geliştirilen teknikler günümüzde ülkemizde de kullanılmaktadır.

Doğduktan sonra ve 3 yaşa kadar olan bölüm; bebekler doğduğu andan itibaren, anne bebeği koruma altına aldığından bebek ve anne arasındaki diyalog çok kuvvetli bir bağ oluşturmaktadır. Bebekler için yüzmek, bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimi açısından çok önem taşımaktadır.

3 yaş sonrası bölüm; 3 yaşından sonra da spor kulüpleriyle ve profesyonel yüzme öğretmenleriyle devam edilebilecek bir durumdur.

Genel olarak 1. ve 2. bölümü bir arada tutabilirken 3. bölüm en önemli bölümdür. 3 yaşından sonra çocuklar artık bağımsızlıklarını ilan etmeye başlarlar. Bu yüzden güvenlik önlemleri hat safhada olmalıdır. Çünkü karşımızda meraklı ve çok hareketi bir insan yapısı vardır.

Bebeklik dönemimde en güzel eğitim, ebeveynlerin imkanları varsa; ilk zamanlar anne, baba ve eğitmen eşliğinde, 28-29 dereceli bir havuzda egzersizlere başlanabilir. İlerleyen zamanlarda anne-baba gruptan ayrılarak sadece bebek ve eğitmen eşliğinde egzersiz planlamaları yapılır.

Yüzme egzersizleri nasıl olmalı?

Bebeklik yüzme çalışmalarında ilk egzersiz bebeklerin su üstünde sırt üstü kalmalarını sağlamaktır. Kendilerini güvenli hissetmeleri ve güvenlik açısından önemli bir çalışmadır. Burada bebekleri sırt üstü yatırdığınız zaman, onlarda düşme hissi oluştuğu için çok hareket ederler. Bu yüzden bebeklik dönemi çalışmaları yapılacak havuz 28-30 derece arasında ve derinliği sığ olan havuz olmalıdır.

İlk zamanlar anne, baba, eğitmen üçlüsüyle başlayan egzersiz zamanla eğitmen eşliğinde devam eder. Daha sonra eğitmen desteği sadece yanında güvenlik açısından desteklenirken egzersizleri artık bebek tek başına yapmaya başlar. Bebekler zaman içerisinde ellerini hareket ettirmeye ve ayaklarını çırpmaya başlamaktadır. Eğlenceli gelen su sesini dinler ve etraftaki her şeyi incelemeye başlarlar. Böylece fiziksel olarak egzersiz bebeği güçlendirirken ince motor hareketleri yapmaya başlar. Bu da kas koordinasyonunun geliştiğini görmemizi sağlar.

Çalışmalar oyun ve konuşma şeklinde ilerlemeli

Bebeklik dönemimde yüzüne gelen sudan tedirgin olmayan çocukların daha çabuk yüzme öğrendiğini görmekteyiz. Bu yüzden bebeklik döneminde çalışmalar çok yavaş şekilde yapılmalıdır. Çalışmalar oyun ve konuşma şeklinde geçerek bebeğin dikkatini oyunla güçlendirmek gerekmektedir.

3 yaş sonrası çocuklara yüzme eğitimini profesyonel deneyimli yüzme öğretmenleri tarafından verilmelidir. Bu eğitimi verecek kişi yüzme antrenörü değil de, yüzme öğretmeni olmalıdır. Çünkü ilk öğretmen çocuğun suyu sevmesi açısından önemlidir. Yüzme antrenörü daha ileriki yaşlarda (4-5 yaş sonrası) devreye girmelidir.

Yüzme öğretmeni ve çocuk ilişkisi

Yüzme öğretmeni ilk derslerinde çocuklarla tanışıp, havuz kurallarını anlatır. Bu arada çocukları tanımaya, onların heyecanı veya korkuları varsa onları gözlemlemeye çalışır ve havuz kenarında onlara sohbet eder. Daha sonra havuz kenarına oturtarak havuzda ayak çırpmalarını ve hatta elleriyle birbirlerine su atarak şakalaşmalarını ister. Amaç çocukların güvenini kazanmak, iletişim kurmak, çocukları tanımaktır. Bu işlemleri yaparken oyun eğitimlerinden mutlaka yararlanılmalıdır. Yüzme öğretmenimiz havuz içerisinde çeşitli oyunlarla onları su içerisinde hareket etmelerini sağlar. Zamanla yüzme eğitimleri ilerleme göstereceğinden, yüzme malzemeleri makarna, yüzme tahtası, havuz toplarından yararlanılır.

Çocuklar ayak vuruşlarının doğru öğretilmesiyle, su içerisinde ilerlemeler başlar. İlerleyen çocuklara kollarını kullanmayı, kulaç atmayı öğretiriz. Daha sonra su üstünde nefes alma ve sualtında nefes verme öğretilir. Yüzme gözlüğü kullanılarak suyun altını görmesi sağlanan çocukların, öz güvenleri çok hızlı gelişmektedir. Artık suya atlama çalışmaları oyun şeklinde başlamaktadır.

Yüzme öğretmeni çocuğunuza yüzme öğretirken şu basamaklamaya dikkat eder;

  • Çocuğun güvenliği için havuz kuralları anlatılır.
  • Havuz kenarına oturması sağlanır.
  • Havuz kenarında ayak çırpma çalışmaları yapılır.
  • Çocuğun kendini güvenli hissetmesini sağlamak için yüzme öğretmeninin yardımıyla suda sırt üstü yatmayı öğrenir.
  • Çocuğun su içerisinde kollarını kullanması sağlanır.
  • Çocuğun su üstünde yüzünü sokarak nefes verme sağlanır ve nefes bitiğinde yüzünü kaldırıp nefes alma çalışması öğretilir.
  • Çocuğun su içerisinde gözlerinin açma çalışması yapılır.
  • Su üstünde kalma çalışması yapılıp, kısa mesafeli yüzmeler yapılır. Eğer çocuk suya batma söz konusu oluyorsa yüzme öğretmeninin yardımıyla batması engellenir.
  • Suya atlama çalışması yapılır. Tedirgin olarak çocuklara zorlama yapılmaz ve atlayabilmesi için motive edilerek cesaret verilir. Burada oyun eğitimi devreye girer.
  • Çocuğumuz yavaş yavaş ilerlemeye başladığı an devreye artık yüzme antrenörü girer. Yüzme öğretmeni, yüzme antrenörüyle işbirliği yaparak çocuğumuz artık yüzme antrenmanına hazırlarlar.
  • Çocuklara yüzme eğitimi verilirken velilerimizin beklentilerini karşılayabilen kurumları araştırmalarını hatırlatmakta fayda vardır. Bu yüzden çocuklarınızın eğitimlerini izleyebilmeli, havuzun hijyeni hakkında detaylı bilgi alınabilmeli ve eğitim beklentilerine cevap verebilecek kurum olmalıdır. Kulaktan duyma, eş-dost tavsiyesiyle gitmeden önce mutlaka araştırma yapılmasında fayda vardır.

HürriyetAile

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Aile Haberleri