Uzmanlara göre bahar alerjisi, çocuklarda okul başarısını olumsuz etkiliyor.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı ve Solunum Birimi Başkanı Prof. Dr. Hasan Yüksel, bahar aylarında ders başarısı düşen çocuklarda alerjiden şüphelenilmesi ve bulgulara göre tedavi uygulanması uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Yüksel, bahar aylarında ders başarısı düşen çocuklarda bahar alerjisine rastlanabildiğini söyledi.
Burun tıkanıklığı nedeniyle uyku bozukluğu yaşayan ve yeterince dinlenemeyen öğrencinin, okuldaki başarısının düştüğünü, sosyal fobi oluştuğunu aktaran Yüksel, "Rahatsızlık yaşayan çocuk arkadaşlarına yaklaşamıyor, öğretmenini dinleyemiyor" dedi.
Alerji hastası 4 çocuktan 1'inde astım bulgusuna da rastlandığını vurgulayan Yüksel, özellikle Ege Bölgesi'nde, zeytin polenlerinin astımı tetiklediğine dikkati çekti.
''Yanlış uygulamaya dikkat''
Aile ve hekimlerin, çocuklardaki alerji konusunda dikkatli davranmasını isteyen Prof. Dr. Hasan Yüksel, "Bahar döneminde geçmeyen öksürük, hapşırma ile görüldüğü için sürekli üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlanıyor. Maalesef üst solunum yolu ile ilgilenen hekim arkadaşlarımız da bu çocuklarımıza gereksiz antibiyotik veriyor hatta gereksiz geniz eti ameliyatı yapıyor" diye konuştu.
Ailelere, nezlenin bir haftadan fazla sürmesi durumunda çocuklarını mutlaka bir uzmana götürmeleri uyarısında bulunan Prof. Yüksel, şu bilgileri aktardı:
"Bir haftadan fazla süren nezle ilaca yanıt veriyor, düzeldikten sonra sürekli tekrarlıyorsa bu çocukla daha fazla oynanmamalı. Hemen bir çocuk uzmanına gidilmeli. Temelinde muhakkak alerji vardır. Çocukta geceleri uyku bozukluğu oluyor, sabah kalktığında yorgunluk yaşıyorsa muhakkak alerji bulunduğu kanısına varılmalı. İlerleyen kulak iltihabı, işitme kaybı veya kulağında çınlama varsa mutlaka bahar alerjisi bulunduğu düşünülmeli.''
Prof. Dr. Yüksel, bahar alerjisi belirti ve bulgularına sahip çocuğun, astım açısından da çocuk alerjisi uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
aa