Yanartaş, “Kemik tümörleri, hematolojik hastalık tümörleri, eklem iltihabı ve romatizmal eklem hastalıklarının belirtisi olabilir.” dedi.
Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş, çocuklarda görülen eklem ağrıları hakkında bilgi verdi. Çocuklardaki eklem romatizmalarının genellikle bebeklikten başlayarak 18 yaşına kadar görülebildiğini söyleyen Yanartaş, “Eklem romatizmalarının yedi tane alt tipi var. 4-6 yaş arasındaki çocuklarda en çok görülen alt tip eklem romatizması bütün yaşlara dağılabiliyor. Onun dışında ufak çocuklarda görülen alt tipler de var. Fakat bizim için en tedirgin edici olanı sistemik artrit dediğimiz bütün yaş dağılımlarında görülebilen tiptir.” ifadelerini kullandı.
Çocuklardaki eklem romatizması belirtilerinin yaş gruplarına göre değiştiğini aktaran Yanartaş, şunları kaydetti: “En çok görülen şikâyetler; oyun çağındaki dönemde çocuğun eklemlerinde şişme, eklemlerini çok rahat kullanamama, eklemleri üzerinde sıcaklık artışı, kızarıklık, eğer dizdeyse aksayarak yürüme ve o eklemi özellikle sabahları çok becerikli bir biçimde kullanamama olarak sıralanabilir. Kendisini ifade edemeyecek kadar küçük olan çocuklarda bunu anneler anlar. Örneğin bezini değiştirirken daha önce rahat olan çocuk, dizini ya da kalçasını oynatırken oradaki iltihaptan dolayı ağlamaya başlar.”
Çocuklarda büyüme ağrılarının yerleşimini genellikle ön uyluk bölgesi, baldır, diz arkasındaki kaslar olduğunu hatırlatan Yanartaş, “Tamamen iyi huylu ve geçici olan bu ağrıların nedeni, eklem-kaslarla ilgili yapısal özelliklerle açıklanmaya çalışılsa da, esas nedeni hala bilinmiyor. Büyüme ağrıları genellikle gece görülür, saatlerce sürer ve çoğunlukla kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda masaj ve ağrı kesicilerden fayda görür. Ağrı bazen dizlerin arkasında hissedilir. Bu ağrılar genellikle çocuğun hareketliliğinde azalmaya neden olmaz.” diye konuştu.
Cihan