Bunun havanın soğuk olması ve çocuğun üşümesinden kaynaklanmadığını vurgulayarak, "Okul ve kreş gibi kapalı ortamlarda çocukların birbirleriyle yakın temasta kalmaları, enfeksiyonun bulaşmasına sebep olur." dedi.
'BİR ÇOCUK YILDA 5 İLE 8 KEZ ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU GEÇİREBİLİR'
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının çocuklarda yayılma sebebinin, yüzde 70-80 oranında kapalı ortamlarda hapşırık ya da öksürük olduğunu belirten Uzm. Dr. İncedere, “Oyuncak gibi nesnelerle direkt temas yoluyla da bulaşabilir. Bir çocuk, yılda beş ile sekiz kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir ve sıklığı 6–7 yaşından sonra azalır. Bu enfeksiyonlar genel olarak ilk etapta nezle ve grip şeklindedir. Bunlar da genel olarak burunda akıntı, gözlerde yaşarma ve ateş şeklinde seyreder. Nezle ile grip, halk arasında aynı hastalıklar olarak algılansa da temelde ikisi birbirinden farklıdır. Nezle, genel anlamda daha hafif seyreden bir virüs enfeksiyonudur. Hafif ateş, gözlerde yaşarma, hapşırık, burun akıntısı, boğaz ağrısı şeklinde seyreder.” diye konuştu. Gripte ise sistematik bulguların daha belirgin olduğunu ifade ederek, "Örneğin eklemlerde ağrı, kırgınlık, halsizlik, baş ağrısı, öksürük, yüksek ateş gibi durumlardan dolayı grip daha uzun süreli hastalıktır. Bu her iki hastalık da virüs enfeksiyonlarına bağlı olduğu için antibiyotik kullanımının herhangi bir yararı yoktur." dedi.
'ÇOCUKLARDA ANTİBİYOTİK KULLANIMI HEKİM KONTROLÜNDE OLMALI'
Grip ve nezle şeklinde gelişen enfeksiyonların üzerine bakteriyel enfeksiyonların kolaylıkla eklenebileceğine dikkat çeken Fatma İncedere, “1 yaşındaki çocukta nezle tablosu başlayıp bir iki gün içerisinde kulak enfeksiyonu eklenebilir. Bu tür durumlarda antibiyotik vermekte yarar vardır ama özellikle çocuklarda antibiyotik kullanımına dikkat etmemiz gerekir. Mutlaka bir hekim muayenesine başvurulmalıdır.” şeklinde konuştu. Çocukları gripten korumak için kapalı ortamların sık havalandırılması gerektiğini hatırlatan İncedere, özellikle toplu kullanılan oyun alanları ve oyuncakların uygun şekilde temizlenmesini önerdi. Çocukların kesinlikle sigaraya maruz bırakılmamasını isteyerek, “Çocukların ellerini ağızlarına ve gözlerine götürme alışkanlığı olması ve her yere dokunmaları nedeniyle sık sık ellerini yıkatmalıyız. Hasta olan çocuklarda sıvı alımını arttırmak, serum fizyolojikle burun temizliği yapmak ve gerekirse ateş düşürücü önerilir.” bilgisini verdi.
'HER YIL DÜZENLİ AŞI YAPILMALI'
Gribal enfeksiyondan korunmak için her yıl düzenli aşı yapılabileceğini anlatan Uzm. Dr. İncedere, şunları söyledi: “Enfeksiyonlardan korunmak için yapılması gerekenler içerisinde en önemlisi, yıllık grip aşısıdır. Her ne kadar şu an içinde bulunduğumuz zaman dilimi nedeniyle mevsim biraz gecikmiş de olsa son öneriler doğrultusunda, 6 aylık üzerindeki her sağlıklı birey yıllık grip aşısı yaptırmalıdır. Grip aşısının ilk yıl iki doz, daha sonraki yıllarda bir doz olarak kullanılmasını öneriyoruz. Enfeksiyonların yayılmasını önlemek amacıyla özellikle aktif üst solunum yolu enfeksiyonunun olduğu dönemde, diğer sağlıklı çocuklarla yakın temas kurulmamalı. Çocuklar, gribal enfeksiyon geçirdikleri dönemde kreşe ya da okula gidiyorsa birkaç gün gönderilmemelidir.”
Cihan