Çocuklardaki hipertansiyon kalıcı riskler barındırıyor

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferah Sönmez, çocuklarda fark edilemeyen hipertansiyonun çok önemli hastalık riskleri taşıdığını söyledi

Prof. Dr. Sönmez, günümüzde çocukluk döneminde hipertansiyonun tespit ve tedavisinin erişkin dönemdeki damar sertliği, kalp ve beyin damar hastalıklarının görülmesini azaltacağını, çocuklarda hipertasiyonun yetişkinlerdeki gibi baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, burun kanaması gibi durumlarda teşhis edilebileceğini ifade etti.

Çocuklardaki hipertansiyon fark edilemediğinde kalbe, böbreğe ve beyne kalıcı zarar verebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Sönmez, rahatsızlığın "sinsi" şekilde ilerlediği için erken teşhisin çok önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Sönmez, şu bilgileri verdi: "Çocuklarda hipertansiyona neden olan böbrek hastalıkları çok sinsi belirtilerle seyretmektedir. Buna karşın iyi bir öykü ve içinde kan basıncı ölçmenin de yer aldığı, muayene ve basit bir idrar tetkikiyle kronik böbrek yetmezliği gelişmeden bu hastalıkların teşhisi mümkündür." Çocuklarda kan basıncı yüksekliği yüzde 85 gibi büyük sıklıkla böbrek hastalıklarına bağlı gelişiyor.
Zaman

Aile Haberleri