Çocukları cilt hastalıklarında koruma yolları

Radyo 7’nin sevilen programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programına Dermatoloji Uzmanı Makbule Dündar konuk oldu.

Mantar hastalığının konuşulduğu programda Liken hastalığının nasıl bir hastalık olduğunun yanı sıra Dündar, çocuklarda cilt hastalıklarından nasıl korunacağına dair önlemlerden bahsetti.

EDA: Mantar nasıl bir hastalıktır? Vücudun hangi bölgelerinde karşımıza çıkabilir?

Makbule Dündar: Mantar cilt hastalıkları polikinliğinde en sık karışlaştığımız hastalıktır. Mantarla daha çok cildimizde tırnakların üzerinde olan bir çeşit mikroorganizmanın sebep olduğu bir hastalıktır. Mikroorganizma olduğu içinde bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle nemli yüzeylerde sauna gibi ortamlarda yaz aylarında çok rahatlıkla buluşabilir. Türk toplumunda ayaklarda çok sık görüyoruz. Bu tedavi edilmediği zaman içinde tırnaklarda tutulmaya başlıyor.

EDA: Mantar hastalığının belirtileri nelerdir?

Makbule Dündar: Mantarın çok değişik görüntüleri vardır. Parmak aralarında ayağın nemli kalmasıyla birlikte beyaz çatlamış deri yüzeyleri görülür. Bazen ayak tabanında kuru tipi dediğimiz buda ince deri soyulmaları şeklinde görülür. Yine elin içindeki çizgilerde beyaz soyulmalar görülebilir.

EDA: Liken nasıl bir hastalıktır? Belirtileri nelerdir?

Makbule Dündar: Vücudun değişik bölgelerinde özellikle el bileklerinde kıvrım alanlarında kabartılar şeklinde ortaya çıkar. Liken mor bir renktedir. Daha çok psikolojik faktörlerin tetiklediği bir cilt hastalığıdır. Çok kaşıntı yapar ve kişiyi oldukça rahatsız eder. Birden çok fazla yayılabilir. Kimseye bulaşmaz yalnız biraz geç iyileşiyor.

EDA: Erizipel halk dilinde ‘yılancık hastalığı’ olarak biliyor nasıl bir hastalıktır?

Makbule Dündar: Ayağında mantar olan kişilerde ufak çizikler oluşabiliyor. Buralardan da bakteriler girebiliyor. Burada Erizipel dediğimiz enfeksiyonu oluşturuyor. Bu bakteriyel bir enfeksiyondur. Genellikle ayaklarda, bacaklarda ve parmak aralarında görüyoruz. Erizipel aslında ciddi bir hastalıktır. Kişinin günlük yaşamını etkileyen ateşe kadar varabilen önemli bir bakteri hastalıktır. Kalp hastalığı olan dolaşım bozukluğu olan bunların sık sık Erizipel olması çok iyi olmuyor.

EDA: Erizipel daha çok kimlerde çıkıyor?

Makbule Dündar: Şeker hastalığı olan kişilerde daha sık görüyoruz. Yaz aylarında da sık görüyoruz denizde ufak kaya çarpması sonucu çok kolay mikroorganizma girebiliyor.

EDA: Çocuklarda cilt hastalıklarından nasıl korunacağına dair önlemlerden bahseder misiniz?

Makbule Dündar: Yetişkinliklerde görülen hastalıkların birçoğunu çocuklarda görebiliriz. Çocuklarda en sık gördüğümüz şeyler egzamadır. Çocuğun cildini nemlendiricilerle nemlendirmek cildini temizlerken kullandığımız sabunlara dikkat etmek gerekir.

EDA: Benlerde hangi yöntemleri kullanıyorsunuz? Nasıl teşhis koyuyorsunuz?

Makbule Dündar: Dermatoskopiyi kullanıyoruz. Bu özel bir büyüteç sistemidir. Beni bir çeşit haritalandırmadır. Oldukça büyüterek bilgisayarda bunları hafızasına kaydediyoruz. Bir çeşit fotoğraflıyoruz ve bölgesine göre belirliyoruz. Ve her geldiği zaman o fotoğrafları karşılaştırıyoruz. Eğer riskli gruba giriyorsa onu hemen çıkartıyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz neler var?

Makbule Dündar: Dermatoloji çok önemli bir branştır. Cildin üzerinde bulunan birçok hastalığının da belirtisi olabiliyor. O yüzden insanlar ciltlerinde bir döküntü kaşıntı olduğu zaman mutlaka bir dermatologa başvurmaları gerektiğini özellikle belirtiyorum.
Haber 7

Aile Haberleri