Burak Kılıç'ın haberi
Anayasa değişikliğiyle 'istismara karşı devlet koruması' ve 'pozitif ayrımcılık' hakkı tanınan çocuklar için ilk adımı İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü attı.
Hak ihlallerini gidermek için 'Çocuk Hakları Bürosu' kuruldu. 18 yaşını doldurmamış herkesin bireysel olarak başvuru yapabileceği büro, bizzat öğrencilerin yönetiminde çalışacak. Öncelikle sokakta yaşayan çocuklara yardım etmeyi hedefleyen merkez, madde bağımlısı, kötü muameleye uğrayan, suça itilen ve korunmaya ihtiyaç duyan her çocukla yakından ilgilenecek. Okula gitmek isteyen ancak çeşitli sebeplerle eğitim süreci aksayan çocuklar da birime başvurabilecek.
Öğrencilerin yanı sıra öğretmen ve pedagogların da hizmet verdiği Çocuk Hakları Bürosu, İstanbul'un her ilçesinde kurulacak, Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki merkez bürodan koordine edilecek. Küçüklerin her an arayabilmesi için 'Çocuk Hakları Hattı' kurulacak. Büronun Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki merkez birimi önümüzdeki günlerde açılacak.
Türkiye'ye örnek olacak proje, İstanbul'daki bütün ilçe ve okullarda öğrenci temsilcilerinin yönetiminde yürütülecek. Çalışmalara rehber öğretmen ve uzmanlar destek olacak. Her ilçeyi temsilen üç öğrenci, üç öğretmen ve bir idareciden oluşacak. Birim öncelikle çocuk hakları kapsamına giren; eğitim hakkı, sağlıklı beslenme, zararlı alışkanlıklar, kültür-sanat ve spor etkinlikleri gibi konularda yapılan başvuruları değerlendirecek. Bireysel başvurular ve okullardan gelen raporları inceleyen birim, aylık toplantılarda gündemdeki konuları görüşüp karara bağlayacak. Çocukların yaşadığı problemler üzerine izleme çalışmaları yapacak. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, çocuk mahkemeleri, çocuk polisi, rehberlik uzmanı, çocuk gelişimcisi, psikolog ve pedagog gibi ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon sağlayarak önlem alacak. Büro, büyüklere karşı çocukların hak ve eşitliklerini korumanın yanında özel korunmaya ihtiyaç duyan, kötü muameleye, şiddete, sömürüye, istismara, ihmale ve suça itilerek yargılanan çocuklara yardım etmeyi hedefliyor. Birim ayrıca gençlerin boş zamanlarını değerlendirecek faydalı aktiviteler de organize edecek.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Çocuk Hakları Bürosu'nun çok önceden kurulması gerektiğine dikkat çekerek, "Sokak çocukları, tacize uğrayan ve sorun yaşayan çocuklar olmasaydı da böyle bir büroya ihtiyaç vardı. Biz sorun yaşayan çocukları daha çok izleyip, sorunları birinci elden öğrenip çözüme kavuşturmak için bir iletişim kanalı oluşturmak istedik." diyor. Okula giden ve eğitim süresi çeşitli sebeplerle kesintiye uğrayan çocuklarla da ilgileneceklerini belirten Yıldız, "Önceliğimiz, okuma hakkını tam sağlamak. Bunun yanında sokaktaki ya da suça itilmiş çocuklara da hukuki ve tıbbi destek sağlayacağız." bilgisini veriyor.
Zaman