Şeyhmus Edis'in haberi
Mardin Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Yasin Kurtboğan, sıcak havanın çocuk sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Oyuna dalarak sıcağın etkilerini fark edemeyen çocukların, büyükleri tarafından mutlaka korunması gerektiğini ifade eden Kurtboğan, "Güneş çarpması ve deri yanıkları açısından çocuklar daha hassastır. Yaz aylarında daha sık görülen ishalli hastalıklar ve güneş çarpmalarına karşı aileler çok dikkatli olmalı." dedi.
Yazla birlikte 'sıcak sendromları'nın görülmeye başlanacağını kaydeden Kurtboğan, hava sıcaklığı 32 dereceye, nem oranı da yüzde 60'ın üzerine çıkınca rahatsızlıkların başgösterdiğini vurguladı. Başhekim Yardımcısı Dr. Yasin Kurtboğan, şöyle konuştu:
"Sıcaklık sendromları en hafif kramp halinde görülüyor. En fazla karşılaşılan sorun bitkinliktir. Sıcağa üç günden fazla maruz kalanlarda daha çok görülüyor. En ciddi olanı ise sıcak çarpmasıdır. Ölüme dahi neden olabiliyor. Kalp, beyin böbrek, karaciğer gibi birçok hayati organın fonksiyonları bozulabiliyor. Ani olarak ortaya çıkan baş ağrısı, baş dönmesi, konuşma bozukluğu, baygınlık ve hayal görme gibi belirtileri var. Sıcak havalarda özellikle çarpma nedeniyle kalp krizi ve kalp yetersizliğine bağlı ölümler de artıyor. Mümkün olduğu kadar güneşin altında durmamak gerekir. Sıvı gıda yanında bol bol meyve, sebze tüketilmesi çok önemlidir."