Çocukların yaşına, cinsiyetine, alışkanlıklarına, karakterine uygun ortamın hazırlanması, istenen davranışın kazandırılmasında önemlidir.
Çocuklarımıza uygun ortam hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz?
1-Çocuklarımıza yemekten sonra ellerini yıkama alışkanlığı kazandırmak istiyorsak, lavabonun boyunun çocuğun yetişebileceği yükseklikte olmalıdır. Lavabo yüksek bir yerde ise önüne tabure konulmalıdır. Böylece çocuklarımıza el yıkama alışkanlığına kazandırmada desteklemiş oluruz.
2-Çocuklarımız dışarıdan geldiğinde paltosunu vestiyere asmasını istiyorsak, vestiyerde çocuğun boyunun ulaşabileceği yükseklikte askı bulunmasını dikkat etmeliyiz.
3-Diş fırçalarken üzerinin ıslanmaması için öncelikli olarak kollarını sıvamasını öğretebiliriz.
4-Çocuğun ellerine havlu ile silme alışkanlığı kazandırmak istiyorsak havlu çocuğunun boyunun ulaşabileceği yükseklikte olmalıdır.
5-Diş fırçasını ve diş macunun çocuğun ulaşabileceği bir yüksekliğe koyarsak çocuğumuza diş fırçalama alışkanlığı kazandırmada desteklemiş oluruz. Yine çocukların sevdiği tatları içeren diş macunu almak çocukların dişlerini fırçalama alışkanlığı kazandırmada bir ödüldür.
6-Çocukların derslerini ve ödevlerini yapabilecekleri, oyun oynayabilecekleri bir oda veya ortak kullanılan alanlardan uygun bir köşe hazırlanmalı, çocuk ders çalışırken rahatsız edecek davranış ve konuşmalardan kaçınmalıyız.
7-Evde çocukların oyuncaklarının dağılmaması ve oyunu bittiğinde oyuncaklarına koyabileceği bir oyuncak sepeti, kutu bulundurulmalıdır. Çocuklardan oyunu bittiğinde oyuncaklarını toplayıp hazırlanan kutu veya sepet içine koymaları istenmeli, oyuncaklarını toplama alışkanlığı kazandırana kadar takip etmeliyiz.
8-Çocukların odasındaki kapının arkasına çocuğun boyunun yetişebileceği yükseklikte askı takılmalıdır.
9-Özellikle kız çocukları annesi bulaşık yıkarken yardım etmek ve bulaşıkları durulamak istemektedirler. Onların bu isteklerini cevap verebilmek için lavabonun ününe tabure konulabilir.
10-Okul öncesindeki çocuklar genellikle yalnız tuvalete girmek istemezler. Ya ortamın karanlık olduğundan ya da terliklerin kendilerine büyük gelmesinden şikâyet ederler. Bundan dolayı tuvalet ışığının yeterli olmasına ve çocukların ayaklarına uygun büyüklükte terlikler bulundurulmalı, çocuklarımıza tuvalete adabı ve temizlik alışkanlığı kazandırılmalıdır.
11-Çocukların evde fiziksel ve zihinsel gelişimini destekleyecek faaliyetlerde bulunurken yere örtü serilmeli, çocuklara daha rahat ve bağımsız faaliyet yapma imkânı verilmelidir. Oyunu bittikten sonra araç-gereçlerini ve dağınıklığını toplama becerisi de kazandırılmalıdır.
12-Çocuğun yatağını kolay toplaması ve düzeltmesinde kolaylık sağlayacak örtüler kullanılması yatağını toplama ve düzeltme becerisini kazanmasında kolaylaştırıcı bir etkendir.
13- Çocukların ders çalışmalarını engelleyici televizyon ve bilgisayar gibi araçları çocukların odasının dışında ortak kullanım alanında bulundurulmaya dikkat etmelidir.
14- Çocukların odalarının aydınlık, ferah, temiz, düzenli olmasını dikkat etmeliyiz ki çocuklarımız kendilerini ruhsal olarak daha mutlu hissetsinler.
15-Çocukların odalarının duvar renginin, kullandığı eşyaların (koltuk, yatak örtüsü, halı vb.) eşyaların renginin çocuğun kişilik yapısı ve ruhsal durumuna göre ayarlanmalıdır.
Ör: Çok sıkılan, strese giren çocuğun odasının pembe ve mor tonlarından oluşan renk eşyalarla döşenmesi daha uygun olur. Mor renginin tonları ve pembe renk iç sıkıntısını gidermede ve çocuğu sakinleştirmede etkilidir.
Çok durgun bir çocuğun odasında kırmızı tonlar hakim olmalıdır ki çocuk hareketlensin. Çocuğa enerji gelsin.
Sürekli yorulduğundan şikâyet eden ve çok hareketli bir çocuğun odasında da yeşil ve sarının tonları bulunmalıdır ki çocuğu dinlendirsin, sakinleştirsin.
16- Çocuklarımızı dini bilgilerin öğrenmesi ve yaşantısını geçirmesi bakımından da yaz Kur’an Kurslarına göndermeli, evde ailece cemaatle namaz kılmayı özen gösterilmeli, erkek çocuklarına sosyal manevi havayı teneffüs etmesi içinde sık sık cemaatle namaz kılmak için camiye, dini ve ilmi sohbetlere götürülmelidir. Tabii ki bu babanın görevi olmalıdır. Kız çocukları da yaşıtlarının bulunduğu manevi ortamlara götürülmelidir. Evde çocukların beğendiği seccade ve başörtüleri bulundurulmalıdır.
Bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz.
Sizce ortamı hazır hale getirmenin faydası nedir?
Çocuk, bizim istediğimiz davranışı daha çabuk öğrenir, daha kolay yapar. Böylelikle, hoşumuza gitmeyen davranışların çocuğumuzda bulunmasını önlemiş oluruz.