Ümit Kahraman'ın Haberi
Dişlenme döneminde, daimi diş çıkarma süreçlerinin takibinin diş hekimi tarafından yapılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Mehmet Cingöz, süt dişlerinin düşmesi ve daimi dişlerin sürmesi sırasında diş fırçalamanın çok ağrılı olabileceğine dikkat çekti.
İlk süren daimi dişlerin altı yaş dişleri olduğunu belirten Sağlık İl Müdürü Dr.Mehmet Cingöz, "Altı yaşında ilk daimi dişlerin ağız içinde görülmesi ile birlikte karışık dişlenme dönemi başlar. Süt dişlerinin düşmesi ve daimi dişlerin sürmesi sırasında diş fırçalama çok ağrılı olabilir. Süren daimi dişin dişeti kenarı kalınlaşabilir ve bu faktör nedeniyle plak birikimi lokal olarak artabilir ve sürme gingivitisi (dişeti iltihabı) gözlenir. Dişlerimiz düzenli olarak fırçalanmadığında dişler üzerinde oluşan diş (bakteri) plağı, plak boyayıcı ajanlar kullanılarak gözle görülebilir bir hale gelmektedir. Diş (bakteri) plağı dişe yapışık halde bulunduğu için sadece diş fırçalama ile uzaklaştırılabilir. Dişlerimiz fırçalamadığında dişler üzerinde oluşan bakterileri barındıran diş (bakteri) plağı, dişetinde sorunlara ve diş çürüklerine yol açar. Daimi dişlerde travmalar genellikle diş kırıkları, yer değiştirme ve yerinden fırlama şeklinde meydana gelmektedir. Bu yaralanmalarda önemli olan vakit geçirmeden müdahale yapılmasıdır." dedi.
Özellikle dişin tamamen yerinden çıkması ile sonuçlanan yaralanmalarda dişlerin ağız dışı ortamda kaldığı sürenin çok önemli olduğunu belirten Dr. Cingöz bu durum da diş ilgili yere biran önce ulaşılamayacaksa ağızda olduğu gibi yuvasına yerleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Cingöz, "Çocuklara 12 yaşından itibaren diş ara yüzeylerinin durumlarına göre doğru ara yüz temizlik ajanı diş hekimi tarafından önerilmeli ve mutlaka kullanımı pratikte gösterilmelidir. Diş fırçalama ile birlikte günde bir kez ara yüz temizlik ajanları uygulanmalıdır. Ortodontik tedavi gören çocuklarda braket (düzeltici aletler) altlarının temizliği de ara yüz fırçaları ile yapılmalıdır." şeklinde konuştu.