Çocukların büyümesinde kaliteli uyku en büyük etken

Liv Hospital Nöroloji ve Uyku Kliniği Uzmanı Prof. Dr. Derya Karadeniz, çocukların büyümesinde kaliteli ve sağlıklı bir uykunun en önemli etken olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Derya Karadeniz, "Uykunun fiziksel yenilenme, beynin gelişimi ve hafızaya etkisinin çok önemli. Uykunun çocuklarda herhangi bir şekilde bozulması, azalması veya bir uyku hastalığının ortaya çıkması çocuğun hem fiziksel büyümesini yavaşlatır hem de başta okul performansı olmak üzere sosyal becerilerini ve psikolojik gelişimini bozar." dedi.

Nöroloji ve Uyku Kliniği Uzmanı Prof. Dr. Derya Karadeniz uykunun fiziksel yenilenme, beynin gelişimi ve hafızaya etkisinin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Karadeniz, "Uyku bozukluğu olan çocuklar, normal çocuklara göre depresyon ve sıkıntıya daha çok eğilimlidir. Bu çocuklarda, kendileri farkında olmasalar bile, gece uykularının derinleşmesi ve devamlılığı bozulmuştur. Bunun en belirgin sonuçları sabah uyanma güçlüğü, derslerde dikkatlerini toparlayamama, hatta uyuklamalardır. Horlayan ve uyku apne sendromu olan çocuklarda büyümede geri kalır ve uyku bölünmesinin gün içindeki tüm belirtileri görülür. Gündüz uykusu gelen, derslerde başarısı düşen, psikolojik problemlerin başladığı çocuklarda uyku bozukluğu mutlaka sorgulanmalı, gerekirse polisomnografik tetkik yapılarak tedavi edilmelidir." ifadesini kullandı.

YAŞ-UYKU DENGESİNE DİKKAT

Çocuklarda uyku düzeninin oluşturulabilmesi için, uykunun yaş ile değişimine dikkat etmek gerektiğini anlatan Karadeniz, "Yenidoğan döneminde, uyku ve uyanıklık 24 saat içinde parçalı bir şekilde dağılmıştır. 6 haftadan itibaren uyku-uyanıklık ritmi oturmaya ve uyku uzun süreli olarak gece yaşanmaya başlar. 6'ncı aya kadar günde iki kez ve kısa süreli uyku ihtiyacı varken, 6. aydan sonra gündüz bir kez ve öğleden sonra kısa süreli uyku gereksinimi söz konusudur." dedi. Gündüz öğleden sonra kısa süreli uykunun ergenlik dönemine kadar normal bir ihtiyaç olduğunu ancak sosyal yaşamın etkisi ile bunun pek mümkün olmadığını anlatan Karadeniz, "En azından 7 yaşına kadar öğlen uykusunun uyunmasının çocukların bedensel, bilişsel ve duygusal gelişimini önemli ölçüde pozitif yönde etkilediği bilinir. Uyku düzeninin oluşturulmasında, çocuğun doğuşsal olarak sahip olduğu, uyku başlangıç saati, uyku süresi, uyanma eşiği ve uyanma hızı dikkate alınmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Cihan

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Aile Haberleri