Çocukların korunmasına yönelik strateji eylem planı

Plan, pilot il Bursa'da gerçekleştirildi

E.Tuna Alatürk'ün haberi   
 
Çocuk Koruma Mekanizmalarının İl düzeyinde Modellenmesi projesi kapsamında yürütülen "Yerel Düzeyde Çocuk Koruma Mekanizmalarının Güçlendirilmesine Yönelik Bir Strateji Geliştirilmesi" strateji eylem planı pilot il Bursa'da gerçekleştirildi.

Adalet Bakanlığı tarafından UNICEF'in teknik, Avrupa Birliği'nin ise mali desteği ile yürütülen "Çocuk Koruma Mekanizmalarının İl düzeyinde Modellenmesi" projesi çerçevesinde Almira Otel'de 'Önce çocuklar, bir adım daha' sloganı ile düzenlenen programa Vali Şahabettin Harput'un yanı sıra vali yardımcıları, kurum müdürleri ve belediye başkanları ile proje kapsamında sorumlu olan yetkililer katıldı.

Burada proje kapsamında sorumlu Hakim Figen Benek ve İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu tarafından bilgilendirmede bulunuldu.

Ardından kısa bir film gösterisinin takiben bir konuşma yapan Vali Şahabettin Harput, ülkenin geleceği konumunda olan çocukların korunması için valilik ve diğer kurumlar olarak Bursa'da önemli çalışmalar içinde olduklarını belirterek, "Hiç bir çalışma ve hazırlanan ortam, çocuklara aile sıcaklığını veremez. Bu nedenle asıl öncelikli amaç çocukların aileleri içinde sıcak bir ortamda yetişmesi olmalı." dedi.

"ÇOCUK KORUMA KANUNU"

5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu, suça sürüklenen ve korunma ihtiyacı olan çocukların öncelikle ailesinin yanında korunmasını sağlamak üzere danışmanlık, eğitim, sağlık, bakım ve barınma tedbirleri uygulanmasını öngörmekte. Bu tedbirlerin çocuğun yararını koruyacak biçimde eşgüdümlü biçimde uygulanması beklenmekte.

Bu amaçla, merkezi, il ve ilçe düzeyinde ilgili kurumlar arasında koordinasyon oluşturulması öngörülmüş durumda. İl koordinasyonları vali veya vali yardımcısının başkanlığında, cumhuriyet başsavcısı veya görevlendireceği cumhuriyet savcısının, MEB, Sağlık, Denetimli Serbestlik Şube Müdürü, Emniyet, Sosyal Hizmet, Gençlik Spor İl müdürlükleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürlüğü, Baro, STK, üniversite temsilcileri ve istekleri halinde çocuk mahkemesi hakimlerinden oluşmakta.

İl koordinasyonlarının görevi koruyucu ve destekleyici tedbirlerin yerine getirilmesinde kurumlar arasında bağlantı, uyum, düzen sağlama ve eşgüdüm halinde çalışmalarını sağlamak.

Pilot uygulamanın hedefleri şunlar:

Türk Çocuk Koruma Sistemi'nin genel felsefesinin gözden geçirilmesi ve çocuğun korunmaya muhtaç hale gelmeden önce tespiti ve uygun sosyal, ailesel ve ruhsal yardıma ulaşmasını sağlayacak bir yaklaşımın geliştirilmesi.

Çocuk koruma sistemine girişin düzenlenmesi.

Önleyici, koruyucu ve destekleyici tedbirlere ilişkin mekanizmaların etkili çalışmalarının sağlanması.

Koruyucu ve destekleyici tedbirlerin uygulanması ve denetimine ilişkin sorunların giderilmesi.

Çocuk koruma sisteminin il ve ilçe düzeyinde koordinasyonuna ilişkin olarak il koordinasyonlarının stratejik düzeyde etkili çalışmasının sağlanması.

Pilot kapsamında;

Riskin erken fark edilmesi ve önleyici yönlendirmeler için ilköğretim okulu ve lise öğretmenleri ile çalışma yapılacak.

Sosyal hizmetler ve çocuk polisi işbirliği ile risk değerlendirme ekipleri oluşturulmakta.

Valilik bünyesinde ilde çocuklara yönelik riskleri analiz etmek üzere bir valilik çocuk koruma ofisi oluşturulmakta.

Adliyede çocuk büro savcılığının alt yapısı güçlendirilecek.

Üniversitede Çocuk Koruma Birimi oluşturulacak.

İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde tedbir kararlarının denetimini sağlayan hizmetlerin derlendiği büro oluşturulacak.

Toplum Haberleri