Çocuklarınıza spor yaptırın!

Fiziksel aktivite azlığı çocuklarımız için de çağımızın en büyük problemlerinden biri. Hareketsizlik çocuklarda obezite, diyabet ve dikkat problemlerinin en önemli risk faktörü. Çocukluk çağında başlayan kronik hastalıklar yetişkinlik dönemini de etkiliyo

Avrupa Konseyi, sağlıklı bir nesil için çocukların 30 dakikadan az olmamak şartıyla haftada 3-4 kez düzenli spor yapmasını istiyor.

Genellikle insan hakları ihlalleri ve siyasi konularda yaptığı açıklama ve uyarılarıyla gündeme gelen Avrupa Konseyi, çocuklarımızın da yakın takipçisi. 1987 yılında Eurofit Bedensel Yetenek Testleri ile ilgili kararı yayınlayan Avrupa Konseyi, 28 yıldan bu yana çocukların sporla olan ilişkilerini izliyor.

ÇOCUKLAR, HANGİ YAŞTA HANGİ SPORU YAPMALI?

Beden yeteneğinin sadece spor ve beden eğitimi için değil, sağlık ve iyi bir sağlık durumu için gerekli olduğunu, sporla kişinin kendini tanımasına, beden kondisyonu kazanmasına olanak vermek, sosyal gelişimin desteklenmesi ve ortak dil oluşturmak amacıyla Eurofit Testleri’ni geliştiren Konsey, Eurofit’te belirli yaştaki çocuklar için uygun olan aktivite sporlarını şöyle sıralıyor:

“2- 5 yaş arası çocuklar fırlatma, yakalama, koşma, sıçrama; 6-9 yaş arası çocuklar belli mesafeye fırlatmak, bir topa vurmak, sporun temel hareketlerine geçiş, 10-12 yaş arası çocuklar basketbol, futbol gibi sporları içeren kompleks motor becerileri kapsayan spora yönlendirilmelidir. Spora aktif katılım en az 30 dakika ve haftada 3-4 kez düzenli olarak önerilmektedir.”

HER 5 ÇOCUKTAN 4’Ü HAREKETSİZ

Ne yazık ki, televizyon karşısında ve bilgisayar başında geçirilen saatler, spor alanlarının ve parkların azlığı, ailede spor alışkanlığının olmayışı çocuklarımızı her geçen gün spordan ve fiziksel aktiviteden uzaklaştırıyor.

Oysa yapılan bilimsel çalışmalar, akademik başarı, kognitif (zihinsel) beceriler, beyin yapısı ve beyin fonksiyonlarının fiziksel aktivite ile bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Okan Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa’nın verdiği bilgiye göre, her 5 çocuktan 4’ü sağlık için gereken yeterli fiziksel aktiviteyi gerçekleştiremiyor. Aktivite azlığının fiziksel sağlığı olumsuz yönde etkilediği birçok çalışma ile kanıtlanmış durumda. Bunun yanında aktivite azlığı çocuğun okul başarısını ve hayattaki başarısını da önemli derecede etkiliyor.

ÇOCUĞUNUZ SPORLA KİŞİLİK KAZANIR

Çocuğun ruhsal ve fiziksel açıdan sağlıklı olmasının sporla doğrudan ilgili olduğunu vurgulayan  Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, spor yapan çocuğun hayatında yaşayacağı değişiklikler hakkında şu önemli bilgileri verdi:

* Çocukların erken dönemde spora ve egzersiz yönlendirilmesi ile kassal kuvvet, esneklik, kassal endurans, vücut kompozisyonu ve kardiyovasküler endurans gelişir.

* Spora yeterli katılım güven ve başarı ile sonuçlanan becerilerin gelişmesini sağlar.

* Spor, çocukların gelişimine yardımcı olur.

* Spor yapan ve bir takımla çalışan çocuklar kendi değerini fark eder.

* Kendine güvenen, bağımsız, kendini kontrol edebilen bir kişilik kazanmasını sağlar.

* Hedef belirleme ve bu hedefleri başarıyla gerçekleştirme konusunda bilgi ve beceri kazandırır.

* Bir takımın parçası olan çocuğun sorumluluk duygusu gelişir.

* Liderlik, doğru ve hızlı karar verme, olayları çözümleyebilme özellikleri gelişir.

* Stresin ve gerginliğin azalmasını sağlar.

* Sosyalleşir.

* Grup çalışmasına yatkın hale gelir.

Fiziksel aktivitenin 12 yaşında en yüksek düzeye ulaştığına dikkati çeken Şenbursa, tüm dünyada okuldan sonra spora katılımın düştüğünü belirterek, sporun bir yaşam biçimi haline getirilmesi gerektiğini söylüyor.

Zaman

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Aile Haberleri