Çocuklarınızı tehlikeli hastalıklardan koruyun

Normal diye gördüğümüz bazı şeyler çok tehlikeli olabilir.

Sevim Şentürk'ün haberi

Birçoğumuzun pek de riskli görmediği ateş, kusma, ishal ve şiddetli öksürük Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bakır'a göre riskli çocuk hastalıklarının belirtileri. Mesela karın ağrısı bağırsak düğümlenmesinin; baş ağrısı ise apse ya da yalancı tümörün habercisi olabilir.

Ateş, kusma, ishal demeyin gözünüzün nuru çocuklarınıza dikkat edin. Çünkü bakıma muhtaç çocukların küçük dikkatsizliklerden yakalanabileceği sayısız riskli hastalık var. Geçtiğimiz günlerde Beşiktaşlı futbolcu Marcio Nobre'nin 7 yaşındaki oğlu Nicolas'ın başından geçen menenjit illeti de çocuk hastalıklarına özen göstermemiz gerektiğini tekrar gündeme getirdi. Nobre'nin, oğlu için çok üzüldüğünü görmüşsünüzdür. Olay onun kadar bizim de içimizi sızlattı.

Hâlbuki Nicolas, menenjitten yoğun bakıma giren çocuklardan sadece biri. Buna benzer riskli çocuk hastalıklarından ölen veya hastalığın etkisiyle sakat kalan binlerce yavru var. Bu yüzden hastalıklara yol açan enfeksiyonları küçük görmemek, 'Önemli bir şey değil.' deyip geçiştirmemek gerekiyor.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bakır da, "Çocukların hasta olması, iltihap kapması çok kolaydır. Vücutları hassas olduğundan -özellikle 0�9 yaş arası- anne-babalar ne ateşi ne de baş ağrısını hafife almamalı." diyor. Anlayacağınız, tehlikeli hastalıkların ihmale gelmez sebebi ateş, ishal, baş ağrısı, şiddetli öksürük, döküntü, havale ve morarma hafife alınacak, evde tedavi edilecek dertler değil!

İshal, çocuklarınızın hayatını tehlikeye atacak kadar riskli Virüs veya bakteri enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişen akut ishallerde kusma da görülüyorsa ortada ciddi bir durum var demektir. Bu yüzden özellikle 8 saatten daha uzun süre idrar yapamayan, uykuya eğilim ve huzursuzluk gibi bilinç düzeyinde değişiklik olan ishalli bebekler acilen hastaneye yatırılarak tedavi edilmeli.

Kusma, sindirim sistemi bozukluklarının habercisi Prof. Dr. Bakır, "Basit bir üst solunum yolu, bağırsak veya idrar yolu enfeksiyonuna bağlı kusma, genellikle zararsızdır. Ama bu çocuklarda sıkça görülüyorsa çok dikkat etmek lazım. İnatçı ve tekrarlayıcı kusma sindirim sisteminde ciddi bir rahatsızlığın başlangıcı veya ciddi bir sistemik hastalığın sebebidir." diyor. Bundan dolayı şiddetli kusma, ateş ve baş ağrısı olan bir çocukta muayene sonucunda bir enfeksiyon odağı bulunamıyorsa menenjit, beyin iltihabı vs. gibi hastalıklar akla gelmeli.

Baş ağrısı, tümör, apse ve yalancı tümörün tetikleyicisi Bakır'a göre eğer çocuğunuz sürekli baş ağrısı şikâyetinden göz yaşı döküyorsa kafa içinde basınç artışına yol açan tümör, apse, yalancı tümör gibi hastalıkların olup olmadığının araştırılması gerekiyor.

Karın ağrısı; apandisit ve bağırsak düğümlenmesi gibi hastalıklardan olabilir Anne-babalar, çocuğun 'karnım ağrıyor' cümlesini önemsiz görmemeli. Çünkü, karın ağrısı şiddetli ateşten hatta apandisitten kaynaklanabiliyor. Bunların yanında bağırsak düğümlenmesi, delinmesi gibi hayatı tehdit eden sonuçlar doğurabiliyor.

Çocuklarda şiddetli öksürük ses tellerine zarar verebiliyor Genelde şuruplar ile geçiştirilmeye çalışılan şiddetli öksürük bazen ses kısıklığı gibi kalıcı bir etki oluşturuyor. Üst üste gelen kuru öksürük, arkasından gırtlaktan derin bir solukla gelen ses ise boğmaca riskine sebep olabiliyor. Nezle ve aksırıkla başlayan gece öksürüğü de göğüste hırıltı ve nefes alma-verme zorluğu ile birlikteyse alerjik astımı düşündürmeli.

Mor döküntü veya lekeler kan enfeksiyonlarının ön belirtisi Küçük yaşta geçirdiğimiz kızamık, kızamıkçık, suçiçeği ve kızıl gibi hastalıklar, Bakır'a göre yüksek ateşe ve ciltte tahrişe sebep oluyor. Bu hastalıklardan kaynaklanan mor döküntüler ise beraberinde kan hastalıklarını getiriyor.

***

Ateş, kalıcı hastalıkların başı

Prof. Dr. Mustafa Bakır'a göre ateş, çocuklarda sık rastlanan bir belirti ve büyük çoğunluğu zararsız üst solunum enfeksiyonuna bağlı. Ebeveynler çocukta burun akıntısı, aksırık, hafif öksürük gördüğünde solunum yolu iltihabından; ishal ve kusmaya rastladığında bir akut gastroenteritinden şüphelenmeli. Boğaz ağrısı bir anjini, sık ve ağrılı idrar bir üriner enfeksiyonu hatırlatmalı. Ateşin neye bağlı olduğuna dair bir belirti yok ve hekim, muayenesinde ateşin kaynağını belirleyemiyorsa o zaman gizli kan akımı enfeksiyonu, menenjit veya böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit) gibi daha ciddi bir hastalık veya viral şüphesiyle hastaya yaklaşılmalı.

***

Küçük yaşlarda rastlanan beyin zarı iltihabı gibi hastalıkların sebebi havale olabilir

Anne-babayı telaşa düşüren bir hastalık da havale. Belirtileri bilinç kaybı, anormal ve istemsiz kasılmalar. En sık görülen tipi ateşli havaledir ve vücut ısısının artışına bağlı oluşur. Bunların çoğu kısa sürelidir. Genellikle 6-7 yaşına kadar kaybolur, sara hastalığına dönüşmez. Beyin zarı iltihabı, beyin dokusu enfeksiyonu, beyin kanaması, beyin apsesi ve diğer ateşli beyin hastalıklarına bağlı havaleler daha uzun süreli ve karmaşık nöbetlerdir. Bu nöbetlerin sara hastalığına dönüşme ihtimali yüksektir. Ateş olmadan tekrarlayan havale nöbetleri doğumsal veya sonradan ortaya çıkan beyin hastalıklarına bağlıdır. Sara hastalığına dönüşme ihtimali yüksektir.

***

Bebeklerdeki morarma, doğumdan gelen kalp hastalıklarından kaynaklanıyor

Bebeklerde ve çocuklarda özellikle dudaklar ve parmak uçlarında aniden ortaya çıkan morarma atakları doğumsal kalp hastalıkları, akut kalp yetmezliği, zatürre veya solunum yetmezliği, dolaşım yetmezliği, boğulma, iç organlarda kanama veya zehirlenme gibi yaşamı tehdit eden durumları akla getirmelidir.

Zaman
 

Aile Haberleri