İçten, vefatının 55’inci yıldönümü nedeni Bediüzzaman Said Nursi'yi anarak, Üstadın yaşadığı çağa damgasını vurduğunu, eserleri ile milyonların hidayete ermesine vesilen olduğunu ve çözüm sürecinin ta o dönemlerden başadığını ifade etti.
“Yarım asır önce çözüm süreci onunla başladı”
Bediüzzaman Said Nursi'nin, eserleri ve fikirleri ile kaybolan İslam birliğini yeniden tesis etmek için mücadele ettiğini belirten İçten, “Bir Müslümana silah doğrultulamayacağını, hiçbir şekilde kardeş kanının akıtılamayacağını her seferinde vurgulayan Üstad hazretlerinin bu perspektifi, aslında bugün başlatmış olduğumuz çözüm sürecinin de yol haritası hükmündedir. İslam bayraktarlığını yapan kardeşlerin, birbirlerine karşı merhametli olmaları ve birbirlerine muhabbet beslemeleri gerektiğini ortaya koyan Said Nursi, aslında yarım asır önce çözüm sürecinin temelini atmıştır.” dedi.
"Kur'an ve Resulün yolunda ilerlememizi sağladı"
Üstadın Ruslara esir düştüğünde bile davasından ve teslimiyetinden zerre kadar taviz vermediğini vurgulayan İçten sözlerini şöyle sürdürdü: “Üstad hazretlerinin bu onurlu duruşu, düşmanlarını dahi ona saygı göstermeye sevk etmiştir. Said Kürdi'nin, ömrünün yarısını zindanlarda ve sürgünlerde geçirmesine ve bütün tehditlere rağmen 'Zalimler için yaşasın cehennem!' diyecek kadar cesur bir din âlimi olduğuna şahidiz. Üstad hazretleri, 'Milletimin imanını selamette görürsem, cehennem alevlerinde yanmaya razıyım' diyecek kadar da asildir. Üstad, kaleminden akan Risale-i Nur’ları ile değerlerimize, yüreğimize, dünyamıza ışık tutan, Kur’an ve Resulün yolunda ilerlememizi sağlayan, zamanın en kudretli âlimidir.” diye konuştu.
“İslam Âlemine cesaret verdi”
Bediüzzaman'ın zalimlere karşı duruşu ile bütün İslam Âlemini cesaretlendirdiğini ifade eden İçten son olarak şunları söyledi:
“Said Kürdi, Kürtçe düşünüp, Arapça’nın bütün ruhuyla Türkçe yazarak, bir çığır açmıştır. Yazdığı eserler onlarca dile çevrilerek, insanların hidayete ermesine vesile olmuştur. Yarım asır önce onun açmış olduğu yol, bugün bizim yolumuzdur. Anadolu insanının hem maddi, hem de manevi anlamda refaha kavuşabilmesi, birlik ve beraberliğin yeniden tesis edilebilmesi için, eğitimin şart olduğunun, her seferinde altını çizmiştir. Onun göstermiş olduğu bu hedefe, hükümetlerimiz döneminde, özellikle eğitim alanında yaptığımız reformlarla varmış olduğumuzu söylemek istiyorum.”
İLKHA