Çözümün adı anadil

Araştırmalar Kürt sorununun temelinde ekonomi ve eğitim olmadığını söylüyor. Dini ve sınıfsal ayrılıkları bile geride bırakan ve birleştirici tek unsur Kürt kimliği ile anadil. Çözümün yolu da OHAL yerine bu özgürlükleri sağlamaktan geçiyor.

OHAL çözüm değilse Kürt sorunu ve PKK terörünü bitirmek için ne yapmalı? Kürt sorunu ve PKK terörü konusunda, bölgede yapılan sosyolojik araştırmaların verilerine göre, sorunun kökeninde ne CHP’nin dediği gibi ekonomi askerin dediği gibi eğitim. PKK’yı marjinalleştirmek ve çözüm için kilit kelime anadil.

ZENGİN-FAKİR ÜST KİMLİKTE BİRLEŞMİŞ

Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Erkan’ın sorunun çözümüne ilişkin analizleri şu şekilde: Sorunun kökeninde eğitim ve ekonomi bulunmuyor. Üniversite öğrencileri okulu bırakarak dağa çıkabiliyor. Diyarbakır’ın en yoksul Bağlar’ıyla en zengin Kayapınar’ı arasındaki BDP oy oranları arasında sadece yüzde 3 fark var. Kürt kimliği sorunu, bölgedeki kültürel, sınıfsal ve dinsel farklılaşmanın önüne geçiyor ve etnik kimlik üst yapısında birleşmeye neden oluyor. Farklılaşma ancak demokratik adımlarla ortaya çıkacaktır.

TÜRKÇE UNUTULUR KORKUSU YERSİZ

Kürt sorunun çözümünde düğüm noktası ana dilde eğitim. Türkçe unutulur ve ülke bölünür diye korkmaya gerek yok. Araştırmamıza göre, Kürtçe konuşabilenlerin oranı Diyarbakır’da yüzde 91. Türkçe’yi iletişim dili olarak kullananların oranı yüzde 65. Kürtçe eğitim Kürt sorunun çözülerek bölge halkının desteğinin alınmasını sağlar ve PKK’yı marjinal hale getirir. Seçilmiş kişilerle diyaloğun önü kesilmemeli. Açılımda yeni yöntem geliştirilmeli. Türkiye’nin AB süreci gibi Kürt sorunu da fasıllarla yönetilmeli: Hukuk, eğitim kültür başlıkları gibi. Tek taraflı ateşkesin sağlanması, ve demokratik adımların atılması lazım.

Türkiye’de bir Kürt bir de PKK sorunu var

Kürt aydınlarından Altan Tan, Türkiye’de bir Kürt sorunu bir de PKK sorunu olduğunu belirterek, OHAL yerine demokrasiyle çözüleceğini söylüyor. Kürtçe’nin seçmeli ders olabileceğini belirten Tan, önerilerini şöyle sıralıyor: Anayasa’da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olmalı. Yerel belediyelere verilen yetki artmalı. Bunları yaparsanız, Kürt sorunu yüzde 99 biter. Sonra PKK için af çıkaracaksınız. Bunları yaparsak, PKK’nın gerekçesi kalmaz. Kürt sorunun çözümü ayrı, PKK’nın dağdan indirilmesi ayrı. Kürt sorununun çözümü için kimseyle görüşmeye gerek yok. AB kriterleri doğrultusunda çözülebilir.  Af veya eve dönüş son düşünülecek şeydir. Önce toplum sakinleşecek, demokratikleşme başlayacak, silahlar susacak, toplum devletin bölünmediğini görecek. Kim evin içini düzeltmeden eve dönüşü başlatmak isterse ülkeye ihanet eder.

Hukuki düzenlemeler ve yatırım gerekiyor

OHAL dönemi bakanlarınan Hikmet Sami Türk’se, şunları söylüyor: Kürt sorununun çözümü için, yerel yönetimlerin yetkilerin arttırılması, Kürtçe öğrenilmesi, hatta TRT Şeş gibi adımlar atılmış ama bunların da sorunu çözmediği görülüyor. Sağlayacağımız hukuki düzenlemeler, ekonomik koşulların bölgede daha iyi duruma getirilmesi, yani Kürt vatandaşlarımızın Türkiye Cumhuriyeti içinde yaşamayı kendileri için en iyi çözüm olarak görmeleri. Benim çıkardığım AB uyum paketi var. Halkın günlük yaşamda geleneksel olarak kullandığı dillerde Kürtçe yayını meşrulaştırdık. Eğitim dili olarak Kürtçe bölünme yaratacaktır.

Star
 

Toplum Haberleri