Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Platformu, Genç Siviller ve bazı sivil toplum kuruluşları, 27 Mayıs darbesinin 50. yıldönümünde düzenledikleri ortak basın açıklamasıyla darbecilerin yargılanmasını, anayasal değişiklikle demokratik ve sivil anayasa hazırlanarak yeni darbe planlaması yapanlara ortam hazırlanmasının önüne geçilmesini istedi.
RADYODAN DARBE SESİ
Legacy Ottoman Otel'de düzenlenen basın toplantısında ortak basın bildirisini Genç Siviller Topluluğu sözcüsü Ceren Kenar okudu. Sivil toplum kuruluşlarının ortak düşüncelerinin yer aldığı bildiride son 50 yılı darbelerle geçirmiş olan bir ülkenin çocukları oldukları belirtilerek,1960 yılında radyodan duyurulan darbeden sonra benzer girişimlerin bazen mektupla, bazen televizyon ekranında bazen de MGK bildirisi ya da internet açıklaması şeklinde devam ettiği hatırlatıldı.
YAPTIKLARIYLA KALDILAR
27 Mayıs 1960 askeri darbesinin üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen sorumlularıyla ilgili hiçbir girişimde bulunulmadığı belirtilen bildiride "Dünyada hiçbir zulüm, hiçbir adaletsizlik 50 yıl süremez, sürmemeli" denildi. Sivil toplum kuruluşları ortak basın bildirisiyle darbeye devrim diyen bütün aydın ve işadamlarının, darbecileri cesaretlendiren CHP'nin yeni genel başkanının ve destek veren gazetelerin genel yayın yönetmenlerini 27 Mayıs mağdurlarından özür dilemeye çağırdı.
ADALETSİZLİK 50 YIL SÜREMEZ
Açıklamada "Demokrasiyi bizim için lüks bulanlar Adil ve eşit koşullarda iktidar olamayacağını bilenler, kendilerini bu ülkenin tek sahibi gibi görenler. Silah zoruyla iktidar oldular. Cumhurbaşkanını, hükümet üyelerini Demokrat Partili vekilleri ve hatta Genelkurmay Başkanı'nı tutukladılar. İşkence ettiler, Başbakan'ın üzerinde sigara söndürdüler. Hukukun ayaklar altına alındığı bir mahkeme düzeneği kurdular. Başbakan'ı ve iki bakanı idam ettiler. Dünyada hiçbir zulüm ve adaletsizlik 50 yıl süremez, sürmemeli" denildi.
DARBECİLER ÖZÜR DİLESİN
Açıklamada "hiçbir favori darbesi olmayan bizler, darbeyi yapan cunta adına Genelkurmay Başkanı'nı, darbecileri yüreklendiren CHP'nin yeni Genel Başkanı'nı, darbe için gerekli hukuki altyapıyı hazırlayan profesörler adına İstanbul Üniversitesi Rektörü'nü, darbe öncesi ve sonrası yayınlarıyla destek olan meslektaşları adına gazete genel yayın yönetmenlerini, darbeye devrim diyen bütün aydın, sanatçı ve iş adamlarını, hayatta olan ya da olamayan tüm 27 mağdurlarından onların yakınlarından ve 50 yıldır askeri vesayet altında yaşamanın bedelini başka darbelerle, idamla, işkenceyle, faili meçhul cinayetle, fakirlikle adaletsizlikle ödemek zorunda kalmış bütün yurttaşlardan özür dilemeye çağırıyoruz" denildi.
27 Mayıs'ı protesto günü
Darbeler ve darbeciler karşısında yapılacak protestolar hakkında bilgi verildi. Buna göre Genç Siviller'in organizasyonunda, Caddebostan Sahili'nde saat 20.30'da Yassıada içerikli protesto eylemi yapılacak. 27 Mayıs Perşembe günü yine Genç Siviller 11.30'da Kabataş Parkı'ından, 12.00'de Kadıköy Balon'dan Yassıada'ya tekne kaldırılacak. Aynı gün Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Platformu ile Sivil Dayanışma Platformu 19.00'da Tünel'den Taksim'e yürüyecek.
Darbecilerle savcıları engelleyenler aynı zihniyet
Basın toplantısında eski Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek de açıklamalarda bulundu. Petek, gelinen noktada eski yaşananları ve statükoyu savunanlar ile değişimi savunanların karşı karşıya bulunduğunu dile getirdi. 27 Mayıs darbesi döneminde darbeyi yapanlar ile bugün yürütülen soruşturmalarda hakim ve savcıları engellemeye kalkanların aynı zihniyette olduklarını belirten Petek, bir taraftan hukuk vurgusu yapılırken diğer yandan adliyelerin üzerinden F-16'ların uçurulduğunu söyledi.
EN AZINDAN VİCDANİ YARILAMA YAPILMALI
Petek, gazetecilerin darbecilerin yargılanmasında zaman aşımı sorusuna da cevap verdi. Hayatta olmayan darbecilerin en azından vicdani olarak yargılanabileceklerini anlatan Petek, zamanaşımı süresinin kanun yürürlüğe girdikten sonra işleyeceğini ve darbecilerin yargılanması için engellerin kalkacağını söyledi.
Yeni Şafak