Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Konseyi 134. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ağustos ayında yaşanan finansal spekülatif sürecin hemen ardından devreye alınan politikalarla piyasalardaki sıkıntılı ve panik ortamın ortadan kaldırıldığını ve ardından ekonomideki kırılganlıkları bertaraf edecek, büyük ve güçlü Türkiye'nin ekonomik altyapısını sağlayacak Yeni Ekonomi Programı'nı (YEP) açıkladıklarını bildirdi.
Kısa vadeli adımların, YEP başta olmak üzere orta ve uzun vadeli stratejilerin piyasalara verdiği güveni şimdi arzu ettikleri yapısal reformlarla daha da ileriye taşımak istediklerini ifade eden Albayrak, "İşte bu yapısal değişim ve dönüşüm sürecinin en temel alanlarından birini vergi alanı oluşturuyor. Arkadaşlarla bir araya geldiğimiz ilk günden beri bunu ifade ediyorum; vergi sisteminiz ne kadar adaletli ve verimli olursa ülkenin yapısı, sistemi, temeli ve altyapısı o kadar güçlü olur. Çünkü devletlerin tarihine, medeniyetlerin tarihine baktığımızda bunu en verimli ve güzel uygulayan ülkeler hep bekası anlamında çok uzun soluklu, ömürlü olmuş." şeklinde konuştu.
Bugüne kadar 16 yıllık süreçte çok büyük değişiklikler, adımlar ve verimli süreçler ortaya koyduklarını belirten Albayrak, "Ama bundan sonra yeni bir süreç... İşte bugün YEP stratejilerimizle uyumlu, ekonomide yazmaya başladığımız yeni hikayenin destekçisi olacak bir vergi sistemi için başladığımız çalışmalarımızı bir ileri faza taşıyoruz." dedi
"Vergi politikasında hassas dengeyi korumaya devam edeceğiz"
Berat Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"YEP’te, değişimle başladığımız, önemini vurguladığımız ekonomik dönüşüm hiç kuşkusuz bu amaçlar doğrultusunda ele alınan bir vergi sistemini olmazsa olmaz kılıyor. Gerek bu desteği sağlamak gerekse tabana yayılmış daha adaletli bir vergi sistemi için milletimize verdiğimiz sözü en kısa zamanda hayata geçirmeyi arzuluyoruz. Gerek bakanlıktaki arkadaşlarla gerek Vergi Konseyi Başkanı Erdal Bey ile yaptığımız toplantılarda bu yıl içerisinde genel manada netice alacak çok önemli bir çerçeve, dönüşüm ve reform paketini hazırlamamız lazım. Özellikle maliye politikası, ekonomide dengelenmeyi ve dönüşümü yönetmek için en önemli araçlarımızdan biridir. Bir tarafta mali disiplin ve bununla birlikte risk primini ve enflasyonu aşağı çeken bir anlayışı ortaya koyarken, diğer taraftan elimizdeki mali alanı doğru şekilde, ekonomik aktiviteyi ve verimli yatırımları desteklemek ve yönetmek zorundayız."
"Çok daha etkin bir kayıtlı ekonomiye geçiş sürecini uygulayacağız"
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, vergi politikasında her zaman gözettikleri hassas dengeyi korumaya devam edeceklerini vurguladı.
Albayrak, şunları kaydetti:
"16 yıldır bu dengeyi hakikatten çok güçlü bir şekilde ortaya koyan, başarılı bir şekilde yöneten bir idare var Türkiye’de. Nedir bu denge? Bir tarafta vatandaşımıza nitelik, nicelik ve kapsam yönünden en geniş yelpazede kamu hizmetlerini verebilmek için ihtiyaç duyulan kaynakları temin ederken, diğer taraftan mükelleflerimizin ekonomik kararlarına ket vurabilecek, yatırım yapmayı, girişimciliği engelleyebilecek mahiyetteki ağır bir vergi yüküne maruz bırakmama duyarlılığı ve hassasiyetidir.
Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın artırılmasına katkı sağlanması ve bu manada tasarruflar ve sermaye birikiminin artırılması yoluyla ekonomik büyümenin teşviki, Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi ve katma değer zincirinde yükselme ile rekabetçiliğin artırılması, vergi yoluyla sosyal kesimlerin desteklenmesi ve çevresel düzenlemelerin hayata geçirilmesi, kayıtlı ekonomiye geçişin hızlandırılması... 16 senede kayıtlı ekonomiye geçiş noktasında çok önemli adımlar atıldı ama bu dönemde, artık bu yeni dönemde çok daha etkin bir kayıtlı ekonomiye geçiş sürecini, çok net söylüyorum, uygulayacağız."
Devreden KDV konusu
Berat Albayrak, ekonomik ve sosyal hedeflerin gerçekleştirilmesinde vergi politikalarını çok etkin bir şekilde sahada uygulayarak belirtilen hususları öncelikleyeceklerini, gelir dağılımını daha adil hale getirme, vergi tabanını genişletme, vergiye uyumu kolaylaştırma, öngörülebilir, basit, kolay ve yönetilebilir bir vergi sistemi oluşturmanın da bu öncelikler arasında yer aldığını söyledi.
Bunun yanında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve iş dünyası ile yapılan toplantılarda bu konularda istişarelerde bulunduklarını anlatan Albayrak, sözlerine şöyle devam etti:
"İşte devreden KDV konusu... İş dünyasından burada arkadaşlar var. Hep bu devreden KDV, ne olacak konusu var. Yeni ekosistemin içerisinde böyle bir sorunu doğurmayacak bir düzenlemeyle de hem BDDK’nın iş yükünün azaltılması hem iş dünyasının likiditeye daha net ve hızlı bir şekilde erişimiyle ilgili bir düzenleme önceliklerimiz arasında olacak. Bugün bu nokta açısından da bakıldığında ki çalışmalarımız bitmek üzere, çok yoğun bir mesai sonrasında, firma bazında, sektör bazında tek tek çıkardığımız bu bakiyeyi süreç içerisinde bütçe disiplininden de taviz vermeden nasıl eritip bu sorunu iş dünyasından, bizim gündemimizden çıkaracak adımları da kısa sürede atacağız."
"Türkiye daha iyiye gidiyor"
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, vatandaşların refahını önceleyen birçok düzenlemeyi geçtiğimiz dönemde hayata geçirdiklerini bildirdi.
AK Parti iktidarları olarak Vergi Konseyinin katkılarıyla vergi sisteminin iyileştirilmesine yönelik çok sayıda düzenleme de gerçekleştirdiklerini anımsatan Albayrak, şunları söyledi:
"Kurumlar Vergisi Kanunu'muzda attığımız adımlar, mükelleflerin gerçek kazançları üzerinden vergilendirilmesini sağlamak amacıyla enflasyon muhasebesi uygulaması devreye almak, gelir vergisindeki indirimler, asgari geçim indirimi, istihdam üzerindeki vergi yüklerinin düşürülmesi bunların başında geliyor. Son birkaç gündür iş dünyasında da biz bunu ifade ettik. Biz burada belki dünyadaki en etkin istihdam paketini, destek paketini açıkladık. Ocak, şubat, mart nisan... İşte nisanda birileri bir şey bekliyor. Hayır, işin komik tarafı şu; nisan ayında her şey çok daha güzel olduğunda burada başka, orada başka konuşanlar yüzümüze nasıl bakacaklar? Türkiye daha iyiye gidiyor. Ağustosta 'daha kötü olur' diyenler, bugün nasıl bakıyorsa yüzümüze öyle bakacak diyebilirsiniz. Eylülde 'Türkiye batıyor' diyenler, bugün nasıl bakıyorsa öyle bakacak diyebilirsiniz ama önemli olan şu; o diyenler trenin artık çok arka vagonunda kalacaklar, erken yol alanlar çok daha önde bu süreci yönetecekler. Esas konu; Türkiye’ye, Türkiye’nin bu ekonomik dönüşümüne olan inanca tüm paydaşlar olarak aynı istikamette aynı desteği vermek."
Albayrak, KDV iadelerinin hızlı ve doğru yapılabilmesini sağlamak için birçok vergisel düzenlemeyi hayata geçirdiklerini ve bu iadeler için ihtisas vergi daireleri kurduklarını anlatarak, "Yatırımcılarımızın finansmana erişimini daha da kolaylaştırmak için yeminli mali müşavir iadesi tasdik raporu ile talep ettikleri KDV iade tutarlarının KDV iadesi ön kontrol raporuna göre olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının yüzde 50’sinin, yapılacak ilk kontrollere göre 10 iş günü içinde teminat alınmaksızın iade edilmesine yönelik düzenlemeyi söz verdiğimiz gibi uygulamaya koyduk." dedi.
"Bu süreçte sonuna kadar ne destek gerekiyorsa yapacağız"
Berat Albayrak, Konseyin gündem maddeleri belirlenen tüm bu konularda çok önemli bir görevi bulunduğunu vurgulayan Bakan Albayrak, şunları kaydetti:
"Bugün Türkiye ekonomisi ve özel sektörün, şirketlerinin küresel rekabette ihtiyacı olan bir vergi reformunu hedefe koymuş bir mali yönetim var. Ve bu yönetimin sizlerin ortak aklından beklentisi de bu istikamette sadece Türkiye’nin kendi içindeki rekabetçi bir vergi mevzuatı reformu düzenlemesi anlamında değil küresel anlamda da bu çerçevede yani sadece vergi oranlarını artırarak değil vergi oranlarını artırarak optimum vergiyi toplayamayız. Vergiyi çok çok düşürerek de toplayamayız. Optimum vergilendirme, basitleştirme ve sadeleştirme ama kusura bakmayın, belki 134 tane konsey toplantısı oldu. Eminin 133’ünün tamamında da bu söylenmiştir. Emin olun bu 134’üncüsü, diğer 133’ünden farklı. ‘Laf ola beri gele, Bakan geldi sadeleştiriyor’, her sene sadeleştiriyoruz yahu... Ama hala komplike bir şekilde dünya kadar evrakı denetleyen, önce devletin verdiği, sonra geri aldığı, sonra almadığı, vade farkı vermediği, verdikten sonra 40 kere pişman olduğu, 'niye verdim' deyip geri istediği veya 'helalleştik' deyip helalleşmeyip aslında sonradan kapıyı çalıp ‘bunu biz verdik ama sonra tekrar geri al dediği'... Böyle bir şey olmaz. Açık, şeffaf ve sonuç odaklı, samimi helalleşmenin olduğu ve en önemlisi kural ve kaidelerin net bir şekilde belirlenip oyun içerisinde değişmediği, maç sırasında değişmediği, herkesin önünü çok daha net görebildiği, kural ve kaideler içerisinde işini yapanın ödüllendirilip ama iyi yapmayanın da gerekli cezaları gerekli hukuk içerisinde de gördüğü bir süreci başlatmak istiyoruz. Bu, Vergi Konseyinden çıkacak bugün itibarıyla ve sonrasında Erdal Bey İcra Komitesi'yle, kendisinin başkanlığındaki tüm alt komiteler ve konseylerle birlikte çok yoğun bir çalışmayla bu istikamette önümüzdeki günlerde ve haftalarda çok daha derin bir çalışma yürütüyor ve bu süreçte sonuna kadar ne destek gerekiyorsa yapacağız."
"Vergi sistemini bütüncül bir anlayışla değerlendiriyoruz"
Vergi sistemini bütüncül bir anlayışla değerlendirdiklerini ve tasarladıklarını belirten Albayrak, "Bir taraftan Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) ortaya koyduğumuz sürdürülebilir büyümenin desteklenmesi, diğer taraftan ekonomik ve sosyal politikaların gerçekleştirilmesine katkı sağlanması olmak üzere farklı ve zıt amaçları gözetecek şekilde vergi sistemimizi bütüncül bir anlayışla değerlendiriyor ve tasarlıyoruz." diye konuştu.
Albayrak, gelir politikalarını, 2019 yılında gerekli mali alanın temini suretiyle makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi, 2020 ve 2021 döneminde ise kamu harcamaları için ihtiyaç duyulan finansmanın sağlanması, sosyo-ekonomik kalkınma ve adaletin daha da güçlendirilmesi, ekonominin uluslararası düzeyde rekabet gücünün artırılması ve yurt içi tasarruflara katkı sağlanması hedefleri doğrultusunda yürüttüklerini ifade etti.
Bakan Albayrak, "Önceki günkü konuşmamda da ufak ufak altını çizerek ifade ettim. Mart, nisan, mayıs, haziran. Yılın ilk 6 ayı özellikle ikinci çeyrekle birlikte bu reformlar noktasında önemli adımların düzenleme olarak yasal olarak meclise gelmesi noktasında çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Adım adım son 4-5 senede, 4 seçim, 5 seçim, 6 seçimin arasında bu reform gündeminin hep ötelendiği resmi artık bir kenar koyup çok hızlı netice alacağımız adımlar atacağımız bir sürece hep birlikte gireceğiz." diye konuştu.
"Türkiye çok daha güzel ve mutlu bir sürece doğru hızla yol alacak"
Yeni Ekonomi Programında gelir politikalarına yönelik yer verilen hedefler çerçevesinde içinde bulunulan dönemde Türkiye'nin güçlü kamu mali yapısının ve sağlanan mali disiplinin Türkiye için en önemli çıpa olmaya devam edeceğini belirten Albayrak, şunları kaydetti:
"2019 çok daha güçlü ve rahat bir yıl olacak bizim için. 2019 çok daha önemli adımlar atılarak içeride ve dışarıda çok daha güçlü, pozitif neticeleri aldığımız bir yıl olacak. İşte ocak, şubat piyasada enflasyonda olumlu gelişmeleri göreceğimiz, martta devam ediyor bu algı. Nisan, mayıstan sonra zaten mevsimsel etkilerle, turizm, ihracat noktasındaki atılan adımlarla ve reformlarla birlikte Türkiye çok daha güzel ve mutlu bir sürece doğru hızla yol alacak."
Albayrak, özellikle vergi sisteminin daha basit, etkin, geniş tabanlı ve daha adil bir yapıya kavuşturulmasına ve vergi mevzuatının sadeleştirilmesine yönelik çalışmaların çok büyük bir önem arz ettiğine dikkati çekti.
"Etkinliği olmayan istisna, muafiyet ve indirimleri kademeli olarak kaldıracak ve mecbur olmadıkça yeni istisna, muafiyet ve indirim getirmeyeceğiz.” Diyen Albayrak, mükelleflerin vergiye uyum seviyelerini güçlendirecek ve kayıtlı ekonomiye geçişini çok net bir şekilde hızlandıracaklarını kaydetti.
"26 milyon adet posta bir ülkeden geliyor"
Vergi suiistimallerine de değinen Albayrak, şöyle devam etti:
"Vergi oranları iç üretimi mi destekliyor, ithalatı mı? İthal eden firmaların yerli üretimini mi destekliyor yoksa telefonu açıyor internetten sipariş veriyor geliyor. Bunun istihdama, vergiye etkisi nerede? İşte bugün bunları tartışacaksınız. Adam İrlanda’da şirket kurmuş, cep telefonuyla alışveriş yapıyorsunuz. Sonra? Vergi yok. Bırakın vergiyi 1 tane şube yok. 2 tane adam bulamıyorsunuz. 10 yıldır, 100 yıldır burada yatırımı olan ilişkileri olan, istihdam eden yabancı firmalarımız, fabrika açan firmalarımız bir tarafta öbürü bir tarafta. Şimdi bunları ayıracağız.
Dünya bunu tartışıyor ve çok güçlü adımlar atıyor. Hele de artık liberal ekonomi, serbest ticaretin tehdit altında olduğu bir dönemde herkesin, her ülkenin kendine göre kimseyi, küresel rekabeti dinlemeden çok sert korumacılık tedbirleri aldığı bir dönemde bizler tabii ki serbest ticarete inen ve reel ekonomi noktasında bu adımları yakından uygulayan bir ülke olarak kendi rekabet avantajımızı da kendi yerli ekonomimizi de desteklemek ve yakından takip ederek gerekli adımları atmak zorundayız."
Geçen hafta konuyla ilgili bir toplantı gerçekleştirdiklerini anlatan Albayrak, şöyle devam etti:
"İşte geçtiğimiz hafta arkadaşlarla toplandık, Ticaret Bakanımız, Ulaştırma Bakanımızla gece 11'de toplandık ve saat 1-2’ye kadar görüştük. Posta, zarf geliyor yurt dışından. Dedim çıkaralım bunları ne kadar. 26 milyon adet posta bir ülkeden geliyor. Yahu dedim posta dediğiniz mektup, 0-2 kg arası mektup olarak görünüyor. 0-2 kg arası mektup olarak görünüyorsa herhalde bunlar o ülkeden gelen yazışmalardır. Ama bir yıl içerisinde 26 milyon tane o ülkeden mektup gelmesi demek bana şöyle bir soru işareti uyandırdı. Türkiye’de o kadar o dili konuşan insan yoktur herhalde. Nasıl yazışmışlar, dedim şunları bir inceleyelim. Dün ilk görüntüleri attılar, o incecik zarflardan neler çıkıyor neler. Vergi nerede? Yok."
"Çok güçlü refleksler göstereceğiz"
Bu tür konularda bu yıl güçlü refleksler göstereceklerini belirten Albayrak, "Benim Türkiye’de aynı ürünü üreten üreticim vergi ödüyor, dükkan kirası ödüyor, istihdam için SGK vergi pirimi vs ödüyor, şunu ödüyor bunu ödüyor ama bakıyorsunuz geliyor oradan zarfın içerisinde. Vergi yok, uygulama yok, yasallık yok gibi tüm dünyayı tehdit eden bu tarz ticaretteki dengesizlikleri, maliye ve vergi politikalarındaki bu tip suiistimalleri de göz önünde bulunduracak şekilde güçlü refleksler göstereceğiz. Dijital vergilendirme dedik, yurt dışından farklı mekanizmalar üzerinden oluşturulan ticaret mekanizmaları dedik, tüm bu sorunlara bu yıl bu konseyin de ortak aklını da değerlendirecek şekilde çok güçlü refleksler göstereceğiz." dedi.
Albayrak, "Bu çerçevede, kısa dönemde, her biri vergi sistemimizin temel unsurları arasında yer alan mükellef hakları, dijital ekonominin vergilendirilmesi, kurumlar vergisi, KDV iade ve indirimi, kayıt dışı ekonominin önlenmesi ve vergi cezalarını çalışma konuları olarak belirlediğimiz bugünkü toplantı ve fazlar noktasında bu konuların her biri için gerek kamu gerekse özel sektör temsilcilerimizle birlikte çalışma gruplarımızı oluşturduk ve büyük bir hızla çalışmaya başladık. Bu çalışmaların; yatırım, üretim, istihdam ve ihracat kabiliyetimizi geliştirerek ülkemizin rekabetçiliğine, uluslararası gelişmelere uygun olarak vergi tabanımızın genişletilmesine, kayıtlı ekonomiye geçişin hızlandırılmasına, vergiye uyumun güçlendirilerek vergi adaletinin artırılmasına büyük katkı sağlayacağına inanıyorum." diye konuştu.
"Yoğun çalışmalar çok net şekilde bu yıl somutlaştırılarak ve hayata geçirilecek"
Bakan Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin sağladığı hızlı ve etkin karar alma mekanizmasıyla yoğun çalışmaların somutlaştırılarak bu yıl hayata geçirileceğinin altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ortak aklın bereketi sloganıyla yola çıkan Vergi Konseyimizin, ulusal ve uluslararası gelişmeler ışığında; ekonomimiz ile uyumlu, büyümeyi destekleyen, mükellef haklarını gözeten, adil ve etkin bir vergi sisteminin oluşturulması için sonuç odaklı çalışma kültürü ile Bakanlığımızın vergi politikalarının oluşturulması süreçlerinde kuvvetli bir destek sağlayacağına yönelik inancım tamdır. Yine inanıyorum ki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin sağladığı hızlı ve etkin karar alma mekanizmasıyla hep birlikte yapacağımız bu yoğun çalışmalar kısa sürede, daha önce de ifade ettiğim gibi çok net şekilde bu yıl somutlaştırılarak ve hayata geçirilecektir."
AA