Bilim insanları, Büyük Patlama'dan yaklaşık bir milyar yıl sonra, yani evrenin henüz ilk günlerinde meydana geldiği düşünülen nadir ve devasa bir yıldız patlamasının kanıtlarını buldu.
"Manyeto-dönel hipernova" diye bilinen bu eski patlama, tipik bir süpernovadan kabaca 10 kat daha parlak ve daha enerjikti. Patlama, ardında yeni nesil yıldızların oluşumunu destekleyecek elementler de bırakıyordu.
Saygın bilimsel dergi Nature’da 7 Temmuz'da yayımlanan araştırmada, bu şekilde patlayan yıldızların Güneş’in onlarca katı büyüklüğünde olduğu, son derece hızlı döndüğü ve güçlü bir manyetik alana sahip olduğu aktarıldı.
Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde görevli gökbilimci David Yong, bu tür yıldızların son derece güçlü patlamalara sahne olduklarını ifade etti.
Öte yandan araştırmacılar, böyle bir hipernovanın ilk kez gözlemlendiğini aktardı. Güneş Sistemi’ne ev sahipliği yapan Samanyolu Galaksisi, bu ilk gözleme ev sahipliği yapmış oldu.
Aslında hipernovaların varlığı 1990'lardan beri biliniyor. Ancak hem son derece hızlı dönen hem de güçlü bir manyetizma barındıran bir hipernova, daha önce hiç görülmemişti.
Independent Türkçe