Selim Kuvel'in haberi
Karardaki 'cep telefonunun bugüne kadar kanıtlanmış tek etkisi, araç kullanırken konuşmanın trafik kazasına neden olması' ifadesi ise büyük dikkat çekti. Oysa Yargıtay, kansere neden olduğu iddiasıyla baz istasyonlarının şehir dışına çıkartılması yönünde karar almıştı.
Çevre Mühendisleri Odası, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun baz istasyonlarının kurulmasını ve denetlenmesini düzenleyen 'Elektronik Haberleşme Cihazlarına Güvenlik Sertifikası Düzenlemesine İlişkin Yönetmeliği'nin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a dava açtı. Danıştay, odanın yürütmeyi durdurma talebini oybirliği ile reddetti. 9 sayfalık kararda ilginç görüş ve tespitlere yer verildi. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda, cep telefonu ve baz istasyonundan yayılan elektromanyetik radyasyonun kanserle ilişkisinin ortaya konmadığı vurgulandı. Elektromanyetik enerjinin radyasyon kelimesi nedeniyle, insanı tehdit eden unsur gibi algılandığına işaret edilerek, "Kanıtlanmış zararlı, tehdit edici ve kanser yapıcı etkisi bulunmamaktadır. İyonize edici olmayan elektromanyetik enerji ışık, radyo, televizyon, radar gibi her yerde ve yaşam alanımızın içinde bulunuyor. Baz istasyonu ve cep telefonlarının beyin tümörü yapıcı etkisi yoktur." şeklinde ifadelere yer verildi.
Kararda, elektrikli tüm cihazların elektromanyetik dalga yaydığı ifade edilerek, baz istasyonlarının radyo frekans dalgasıyla çalıştığı, bu nedenle televizyon ve radyo vericileriyle benzer olduğu anlatıldı. Elektromanyetik dalgaların radyasyonla karıştırıldığına dikkat çekilirken, baz istasyonlarının zararlı olması durumunda, trafo, yüksek gerilim hatları, elektrikle çalışan tren ve tüm elektrikli ev aletlerinin de zararlı olması gerektiğine işaret edildi. Ancak bilimsel araştırmaların sürmesi nedeniyle cep telefonlarını çocukların uzun süreli kullanmaması, baz istasyonları ve cep telefonlarının standartlara uygun imal ve periyodik olarak kontrol edilmesi gerektiği de belirtildi.
Zaman