Danıştay'ın Başörtüsü Kararına Destek!

Başörtüsüyle ilgili düzenlemeye onay vermesine, hukukçulardan ve STK’lardan destek geldi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, ALES’e girecek öğrencilerin imtihana başörtüsüyle girmesine imkan veren düzenlemeye onay vermesine, hukukçulardan ve STK’lardan destek geldi.

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, “Bu bir haktı; bunun hukuk tarafından onaylanması güzel oldu” dedi. Hukukçular Derneği eski Başkanı Cahit Özkan ise, yaşananların yargının demokratikleşmesi sonucu olduğunu kaydetti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun Akademik Personel ve Lisans Üstü Eğitim Giriş Sınavı’na (ALES) girecek öğrencilerin başörtüsüyle girmesine onay veren düzenlemenin iptali istemini reddetmesi, hukukçular ve Sivil Toplum Kuruluşlarınca olumlu karşılandı. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan itirazı değerlendiren kurul, daha önce 8. Daire’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.

Kaya: Referandumun Olumlu Yansımasıdır

Kararı değerlendiren Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, 12 Eylül Referandumuyla yapılan hukuki değişikliklerin olumlu yansımalarının görülmeye başlandığını dile getirdi. Kaya, Danıştay’ın daha önceki dönemlerde insanların canını sıkacak tarzda kararlar verdiğini dile getirdi.

Rıdvan Kaya, Danıştay ve diğer yüksek mahkemelerin uzun bir zamandır hukuktan yana değil resmi ideolojik dayatmalarla kararlar verdiklerini vurgularken, “İslami taleplere karşı düşmanca bir tavır içerisindeydiler” dedi. Kaya, Danıştay’ın İslami konularda verdiği can sıkıcı kararlara şu örnekleri verdi: “Meslek liseliler için uygulanan katsayı kararı, Kur’an kursuna yakacak yardımının engellenmesi, başörtülülerin çeşitli düzeylerde engellenmesi, cami yapımına engel koyması. Danıştay düne kadar otomatiğe bağlamış gibi insanların canını yakacak kararlar veriyordu.”

Kaya, “12 Eylül Referandumundan sonra hukuk çevreleri de değişmeye başladı. Danıştay 8. Dairesinin verdiği kararın İdari Dava Daireleri tarafından düzeltilmesi olumlu karşılanması gereken bir gelişme. Bu durum Danıştay’ın da özgürlüklerden yana, hukuktan yana tavır alacağının bir göstergesi. Zaten bu bir haktı; bunun hukuk çevrelerince de onaylanması güzel oldu” dedi.

Özkan: Yargı Demokratikleşti

Hukukçular Derneği eski Başkanı Cahit Özkan ise, hukukun demokratik olması gerektiğini dile getirdi. Van Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın, hazırladığı iddianame sebebi ile meslekten ihraç edildiğini ve 12 Eylül Referandumuyla haklarının iade edildiğini hatırlatan Özkan, yaşananların 12 Eylül Referandumuyla gelen özgürlükler sayesinde olduğunu vurguladı.

Özkan, “12 Eylül Referandumuyla başlayan özgürlükler ortamı savcılarımıza ve hâkimlerimize güven gelmesini sağladı. O güvenle hukukçular dayatma kararlar değil; hukuki kararlar veriyorlar. Gerek şike soruşturması gerekse de Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda, hukukçulara gelen bu güveni görebiliyoruz” dedi.

Bir yıl önce Danıştay tarafından verilen kararı eleştirdiklerini belirten Özkan, “İnsan Hakları Mahkemesi, İç Hukuk düzenlemelerinin ifade ve inanç özgürlüğüne izin verdiğini dile getirmiştik. Öğrencilerin özgürlükleri kısıtlanmadan öğrenim hayatlarının devam etmesi gerektiğini vurgulamıştık. Şimdi verilen kararın hukuk çerçevesinde olduğunu ve olması gerekenin de bu olduğunu dile getirmek gerekir” şeklinde konuştu.

Hasan Başar / Yeni Akit

Toplum Haberleri