Dava adamının hizmet günlüğü

Dursun SİVRİ

Hizmet, sorumluluk bilincinin inancın, fedakarlığın dava insanı olmanın gereği yapılan faaliyetlerdir.
Hizmet, hedeflediği amaca göre değer ve anlam kazanır.
Hizmet, üretildiği anda tüketilen soyut bir ürün ve kavramdır.
Kendisi de sonuçları da, kazanımları da mânevi olan hizmetin uygulayıcılarının da mânevi donanım sahibi olması gerekmektedir.

“Hak”ka hizmetin hedefi “hak” olduğu gibi vasıtaları da hak olması esastır.
Hakka hizmeti gaye edinen hizmet ehlinin vasıfları hak ölçülere, hakkaniyette hassasiyete bağlılığı şarttır.
Hizmetin makbuliyeti, Lillah, liveçhillah (Allah için) olması mayadır, iksirdir.
Bir hizmetin görülmesinde “Âmelinizde rızay-ı ilâhi olmalı” prensibi niyeti tanımlamaktadır.
Hizmetin asıl ücreti uhrevidir. Uhrevi ücretin değer ölçüsü niyet sırrına bağlıdır.
Niyetin algılanması, bilinmesi kişinin sadece kendisi ve ancak Allah’ın (c.c) bildiği bir husustur. Kişi dışındakilerin ölçmesi mümkün değildir. Niyet ölçülmez ve okunmaz.

Bir hizmetin çıktılarından istifade eden, hizmeti alanların algılamaları, memnuniyetleri, kalplerine tesir ettirici ancak Allah’tır.
Hizmet veren ile hizmet alan arasındaki iklimi olumlu kılan, olumlu tesire etki eden, hizmet verenin başta niyeti olmak üzere davranışlarının da önemi vardır.
Niyet her ne olursa olsun doğru davranışlar sergileyenlerin de muhatapta olumlu etkilere vesile olması da mümkündür.

Pazarlama ve ikna gücü yüksek adamın biri tarikattan makam almak için vaazlar vermiş. Bu vaazlardan istifade edip mânevi makam kazanan müritlerden biri sahte şeyhin arka planını görmüş. Fakat sahte şeyhin telkinleriyle, dersleri ile makam kazandığı için yine de o pazarlamacıyı terk etmemiş. Vesilelikten dolayı minnet duyarak onun da intibahına vesile olmuş.

Buradan ihlas samimiyet dersleri çıkarılabildiği gibi söylem ve eylemlerin, yöntem ve tekniklerin de önemi ortaya çıkmaktadır.
Bazen halis niyet sahibi olduğu halde söz ve davranışların yanlışlığı muhatapta beklentinin aksi sonuçlara sebep olabilir.
Asıl olan hem niyet halis olmalı hem de ameller salih olmalı.
Halis niyet salih amel.  İki kelime aynı harflerden yapılıyor.
Bunun için hem maddi hem mânevi donanım sahibi olmak, hizmet ehlinin vasıflarındandır.

Hizmet ehlinin donanımında lazım olan vasıflar Risale-i Nur’un bir çok yerinde bilhassa Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerine yazdığı mektuplarında yer almaktadır.
Hizmet ehlinin vasıfları Risale-i Nurlardan metinler ayrıca Hizmet Rehberi olarak derlenmiştir.

Prensipler, metotlar, düşünce temeli bakış açısı, değer yargıları gibi paradigma olarak tanımlanacak yaklaşım biçimi işin bilgi boyutunu teşkil etmektedir. Ölçü ve referanslar, çerçeve bilindikten sonra eylemin, sürecin, gerçekleştirmenin şeklinin de tanımlanmasına ihtiyaç vardır. İyi bir helvanın yapımı için yağ, un, şeker kullanımının bilinmesi yeterli değildir. Sürecin yönetimi de önemlidir.

Prensipleri, ölçüyü bilmek, hizmet etme iştiyakı duymak potansiyel enerjidir. Baraj dolmuş yüksekten akarken elde edilen hareket enerjisinin kullanım şekli de üzerinde durmaya değer bir konudur. Doğru yönetilmeyen güç, reklam deyimle kontrolsüz güç, güç değildir.

Hizmet ehlinin davranış kemali, mükemmelliği, ihlasının derecesini, ifanın kalitesini artıracak olan küçük büyük hayatının her saniyesindeki davranışları belirler.
Hizmet ehli, inanç, itikat, düşünce, davranış kapasitesini, kalitesini yükseltmeye yönelik de yöntemler geliştirmesi gerektir.  Kâmil, donanımlı insan olabilmek…
Hizmet ehli zihni, ruhi, kalbî ve bedenî olarak antrenman yapar

İyi bir sporcu müsabaka öncesi günler, aylar, yıllar boyunca eksersiz, antrenman yapıyor.
İyi bir müzisyen mükemmellik seviyesine çıkmak için yine yıllar boyu hem fikri hem davranış olarak eksersizlerini aksatmıyor.
Gerek sporda gerekse sanatta sıradanlığı aşanlar, hayatının her saniyesini iyi değerlendirerek planlayıp uygulamaktadırlar.
Mânevi alanda hizmeti gaye edinen hizmet ehlinin de profesyonel sporcu ve sanatçılar gibi hayatın her saniyesinin nasıl planlanıp kurgulanmasına dair bir çalışma başlatıyoruz.
Çalışma konumuzun başlığı “Dava Adamının Hizmet Günlüğü”dür.

Bir gün, 24 saat, 7 gün 12 ay ve ileriye yönelik 5-10-20 yıllık projeksiyonu vizyonu, hedefleri üzerinde müzakere başlatıyoruz.
Başarı örnekleri, yaşanmış öyküler, günümüze uyarlanan yöntemler, şevk vesileleri, motivasyon, enerji üretimi, sinerji geliştirme, takım çalışmaları, proje yönetimi konularında paylaşımlarımız olacak.
Sabah namazı ile başlayıp yatsı namazı, gecede yapacağı nafile ibadetleri gibi detayları da içine alan 24 saatin her bölümünü en etkin değerlendirme yöntemleri nasıl olmalı?

Bireysel hayatın kalitesinden, kaliteli birlikteliğin şartları, güçlü şahsı mânevi, güçlü takım çalışması, büyük mânevi projelerin gerçekleştirilmesine uzanan güçlü sosyal yapıların unsurları üzerinde düşünenleri davet ediyoruz.
Hizmet günlüğünün tasarımında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz.

Günümüz insanı kalabalıklar içinde yalnızlaşmış, bireyselleşmiştir. Münzevi yaşama biçimine yönelmiştir. Medeniyet fanteziyelerini yaşamak, rahat bir hayat sürdürmek. Dindar bilinen kesimler de dünyevileşmiş, “kıl beşi karıştırma işi” diyerek nemelazımcı, lakayt, nötr bir hayatı tercih eder olmuştur. Diğergamlık yok olmaya yüz tutmuş. “Nemelazım başkası düşünsün istibdadın yadigârıdır” diyor Üstad Bediüzzaman. Etken olmayanlar edilgen oluyor. Sürü psikolojinin ürünü akıntıya kürek çekmektedirler. Hak ve hürriyetlerin ihlâlini de dert etmeyen figüran bir nesne olmaktan öteye geçmeyen bir insan profili. Bu yapıyı tedirgin etmek rahatını bozmak hoplatmak gerekiyor.

Öncelikle bireyin hayat tasarımı üzerinde durmayı hedefliyoruz. En küçük daire olan kalp dairesinde bir gün 24 saat içinde yapılması gerekenlerin bir listesini çıkarmayı hedefliyoruz.
Sonra sosyal hayatta bireyin rolü ve yerini doğru tanımlama ve kurgulama
Daha sonra da sinerjik yaklaşım, bin yüz on bir (1111) ve dört bin dört yüz kırk dört (4444) sırrının nasıl gerçekleştirilebileceğinin pratikleri üzerinde kafa yormak.
Temennilerden öteye geçip, kuvveden fiile dönüştürmek… Nasıl olmalı?
Hem izlemeye hem katılıma davet ediyoruz…

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.