Deepfake, yapay zeka ile üretilmiş videolar savaş bile çıkarabilir

Teknolojinin gelişmesiyle gerçeklik algısı dönüştü. Son olarak Rus hackerların bilgisayar teknolojisiyle Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın yerini aldığı video gündemdeydi

İnsanların yasal haklarının siber dünyada da geçerli olduğuna işaret eden hukukçular, önlem alınmaması halinde bu durumun yeni bir küresel güvenlik sorunu olabileceği görüşünde

Ukrayna-Rusya savaşı sadece harp sahasında değil dijital dünyada da çok önemli değişimleri net şekilde gözlemlediğimiz bir hal almaya başladı. Zira, sosyal medya üzerinden doğru ya da yanlış çok sayıda içeriğin paylaşıldığı savaş için ‘sosyal medyada yürütülen ilk savaş’ deniyor.

Her ne kadar sosyal medya üzerinden yapılan yanlış ve dezenformasyon içeren paylaşımlara alışsak da geçtiğimiz ay yaşanan bir olay sürecin nerelere gelebileceğini göstermesi bakımından önemli.

Rus hackerlar Ukrayna Cumhurbaşkanı oldu

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in savaşı sona erdirmek için barış ilan ettiği sahte bir videoyu izledik. Benzer şekilde Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky görünümlü Rus hackerların başka ülkelerdeki kritik isimlerle de video görüşme yapmaya çalıştığına şahit olduk.

Bu durum, kimi alanlarda gelişen teknolojinin bir süre sonra nasıl tehlikeli bir hal alabileceğinin de yansıması. Öyle ki, Rus hacker’lar ‘Deepfake’ olarak adlandırılan bir sistemle bu girişimde bulundu.

Bu kavram aslında ‘yapay zeka ile üretilmiş videolar’ teknolojinin bilinen tanımlamalarından biri. İlgi alanları arasında en çok eğlence, haber ve eğitim var. Fakat ünlü isimlerin yüzleri kullanılarak, sahte videolar ya da görüntüler üretilince çok değerli gibi görünen Deepfake teknolojisi olumsuz çağrışımları üzerine çekiyor.

Suç örgütleri ve dolandırıcılar için biçilmiş kaftan

İsminden de anlaşılacağı üzere Deepfake, siber dünyada sahtecilik yönüyle ön plana çıkıyor. Yani suç örgütleri ile dolandırıcılar için yeni ve oldukça kullanışlı imkanlar sunan bir teknoloji olabiliyor.

Hem Rusya Lideri hem de Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın başına gelenler söz konusu teknolojinin art niyetli isimlerin elinde nasıl uluslararası krizlere neden olabilecek bir silaha dönüşebileceğini de gösteriyor.

Tom Cruise ABD başkanlığına aday oldu

Deepfake videoları aslında Ukrayna-Rusya savaşından önce de kullanılıyordu. ABD Başkanı Barack Obama’nın meşhur videosu bu anlamda ilk videolardan biriydi. Benzer şekilde Hollywood’un dünyaca ünlü yıldızı Tom Cruise da deepfake teknolojisiyle yapılan videolar nedeniyle birçok kez gündeme geldi. Bunlardan biri ABD başkanlığı için adaylığını koyduğunu duyurduğu sanılan video olmuştu.

Parodi olduğu anlaşılması kolay olan bu tür videoların yanında sahte olduğu anlaşılamayan görüntüler de ortaya çıkabiliyor.

trthaber

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Bilim - Teknoloji Haberleri