Yeterince uyumazsanız, kan şekeriniz yükselebilir, depresyona meyilli hale gelebilirsiniz. Hatta beyninizde hasarlar bile oluşabilir.
Hafızanızdan bağışıklık sisteminize, kalp ve metabolizmanıza kadar her şey etkilenerek tiroid ve stres hormonu seviyeniz değişebilir. Günlük işlerinizi sıkıntısız yerine getirebilmek ve sağlığınız için günde en az 7 saat kesintisiz uyumanız gerekiyor. İşte size deliksiz bir uyku çekmenin 20 yolu...
Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, size derin bir uyku çekmenizi sağlayacak tavsiyeler:
Uykuya geçiş rutini oluşturun: Bunu her gece yatağa gitmeden önce yapın. Yüzünüzü yıkayın, dişlerinizi fırçalayın, ışıkları kapatın. Bu ve buna benzer davranışlar sizi uykuya hazırlayacaktır.
Vücut saatinizi hesaplayın: Bazı uzmanlar uykunun saatlere ve vücut döngülerine bağlı olduğuna inanıyor. Vücut saatinizde bu ritmlerin farkına varırsanız, bunları avantaja çevirmek için kullanın. Uykunuz geldiğinde hemen yatağa gidin. Aksi takdirde, tekrar uykuya hazırlanmanız uzun bir zaman sürebilir.
Yeni yıkanmış yastık ve çarşaflar kullanın: Bu durum gevşemenize ve sakinleşmenize yardımcı olacaktır. Ya da oda parfümünüzü lavantalı seçin ve yatağa yatmadan önce yatağınızın üzerine sıkın.
Saati yatağınızın altında ya da göremiyeceğiniz bir yerde saklayın: Saatinizin ışığının sizi rahatsız etmemesi için ve gecenin bir yarısı uyandığınızda ya da uyku sorununuz olduğunda saatin ne kadar geç olduğunu görüp öfkelenmemeniz için saatinizi göreceğiniz bir yere koymayın.
Yastığınızı kabartın: Eğer devamlı olarak yastığınızı yumrukluyorsanız yastığınız incelecektir. Alçak yastık da uykunuzu kaçırabilir. Gardrobunuzdan yeni bir yastık alın, mis kokulu yastığınızda tekrar uykuya dalmayı deneyin.
Doğru yastığı seçin: Yastık yumuşak olmalı, ancak çok yüksek olmamalı, boynunuzu desteklemeli, alerji yapmamalı ve yıkanabilir olmalı. Yastığın boynunuzu desteklemesi uyku kalitenizi yakından ilgilendiriyor ve boyun ağrınızı azaltıyor.
Pencerelerinize kalın perdeler takın: Hatta sokak lambalarından gelen çevre aydınlatması, dolunay ya da komşunuzun evinin ışığı ihtiyacınız olan uykuyu engelleyebilir.
Yatak odanızı temiz tutun ve yatıştırıcı renklere boyayın: Ya da diğer yatıştırıcı renkleri kullanabilirsiniz. Bu renkler, insana uykuyu hatırlatıyor, yatağınızda kitap okurken ya da uyumaya hazırlanırken sizi rahatlatıyor.
Yatağınızı dış duvarlardan uzağa taşıyın: Bu dışarıdan gelen gürültülerin biraz azalmasını sağlar. Eğer gürültü sizi halen rahatsız ediyorsa, vantilatörünüzü açmayı deneyin.
Kış aylarında ayaklarınızın arasına sıcak su şişesi koyun ya da kalın çorap giyin: Sıcak olmak vücudunuzun iç sıcaklığının uyku için en üst seviyede olmasına yardımcı olur. Aslında iç sıcaklığınız düştüğünde daha rahat uyursunuz. Ayaklarınızı ısıtarak, bacaklarınıza doğru olan kan akışını garantilersiniz ve vücudunuz serinler.
Uyumadan önce 600 mg kalsiyum ve 300 mg magnezyum alın: Magnezyum kemikleriniz için mineral kaynağı olmasının yanında doğal bir yatıştırıcıdır. Ayrıca kalsiyum kas hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur. Magnezyum geceleri uykunuzu bölen bacak kramplarını önler.
Yatmadan önce bir avuç ceviz ya da 1 tane muz yiyin: Ceviz iyi bir triptofan (vücudun üretemediği bir aminoasit) kaynağıdır. Bu aminoasit uykusuzluğa iyi gelir. Muz da triptofanın yanında uyku hormonu olan melatonin kaynağıdır. Gelenekselleşmiş olan bir bardak ılık süt de iyi bir triptofan kaynağıdır.
Yatmadan önce sadece su için: Bir araştırmaya göre katılımcılar 1 fincan meyve suyu içtikten 20-30 dakika sonra uykuya dalabiliyor. Çünkü, meyve suyunun içinde yüksek oranda şeker var.
Asit önleyici ilaçları akşam yemeğinden sonra alın, yatmadan içmeyin: Bu ilaçlar uykunuzu engelleyen alüminyum içeriyor.
Uykuya dalarken teypten kitap dinleyin: Yatmadan önceki hikayeler çocukluğunuzda sizi sakinleştirirdi. Teypteki yatıştırıcı kitap büyükler için de aynı etkiyi verebilir. Şiir ya da biyografileri dinleyin, korku romanlarından uzak durun.
Bir cezve suda 3-4 büyük salata yaprağını 15 dakika kaynatın: Bunu ateşten alın, 2 dal nane ekleyin ve yatmadan önce için. Salata yaprakları insanı uyumaya yönlendiren laktukarim isimli bir madde içeriyor.
Masaj yapın: Parmak uçlarınızı gözlerinizin çevresinde dairesel şekilde yavaşca hareket ettirin. 1 dakika sonra ağzınıza doğru hareket ettirin, sonra boynunuza ve başınızın arkasına aynı hareketi uygulayın. Gevşeyip uyumaya hazır hale gelene kadar devam edin.
Kaslarınızı rahatlatmak için okaliptus kullanın: Bu güçlü kokulu bitki gevşemenizi sağlar.
Yattıktan sonra günlüğünüz için 10 dakika ayırın: Gün içinde yaşadığınız olayları, hissettiğiniz duyguları aktarın. Bu gün içinde yaşadıklarını hatırlamanızı önler, böylece daha çabuk uykuya dalarsınız.
Yatağınızın yanında küçük bir defter, lamba ve kalem bulundurun: Gece yarısı kalkarsanız ve aklınıza bir şeyler gelirse, hemen bunları bu deftere not edin, çünkü tekrar uykuya daldıktan sonra bu düşünceler uçup gidiyor.
Zaman