Hayat yolunda insan isteyerek veya istemeyerek iki yüzlü tutumlar sergilemektedir. Bunun bir çok sebebi olabilir, liyakatsizlik, hased, gıpta, riya, ucb bunlardan bazıları arasındadır.
İncinip kırılmamak için insan elinden gelen her şeyi yapmaya çalışmalıdır. İncinen ve kırılan yürek de, dimağ da her etki ve tepkiye açık hale gelir.
Denge oyunu içinde olsa da hoşgörü, müsamaha, uzlaşma ve konuşmak yerine katı bir dil kullanıp köprüler atmak yerine yıkmak için taassub, bağnazlık ve istibdad yolunu tutmaksa kimsenin istemediği sonuçlara sebep olacaktır.
Saygı, sevgi ve hoşgörü yerine ötekileştirici, dışlayıcı, tekfirci tutumlar insanın savunduğu ve etrafında durduğu davaya tahmin edilmez zararlara ve derin uçurumlara sebep olmaktadır.
İbadet ve ihlasa giden yolun temeli muhakeme öğrenmektir. Muhakemesiz ilim de ibadet de şerre hizmet eder.
Alem-i İslamdaki ve İslam’a hizmet iddia eden hareketlerin içlerinde var olan sıkıntı da muhakemeyi elde edememiş kanaat önderlerinin tutum ve davranışlarıdır.
Müsamaha bize Rasulü Ekrem’den (asv) bir metod olarak intikal etmiştir. Bu sayede İslamiyet gönülden gönüle yayılmıştır.
Efendimizin (asv) nurlu yolunda yürüyenlere selam olsun.