Deniz sefası yapayım derken yanık cefası çekmeyin

Havaların ısınmasıyla deniz ve havuzlara akın edecek olan kimselere uzmanlardan uyarı: "Sudan çıktıktan sonra tedbir almadan ıslak ıslak güneşte uzun süre kalmanız durumunda ciddi güneş yanıkları oluşabilir, mutlu başlayan tatilinizde büyük acılar çekebil

Samsun Mehmet Aydın Eğitim Araştırma Hastanesi Yanık Merkezi Sorumlusu Dr. Ali Osman Katrancı, böyle bir durumla karşılaşan kimselere yapılacak en önemli tedavinin öncelikle yanık bölgenin soğutulması olduğunu, bunun için de serinletici bir duşun kişinin duyduğu ac ve yanma hissini azaltıp rahatlatacağını belirti.

Dr. Ali Osman Katrancı, her yıl yaz ay-larında güneş yanığı şikayeti ile başvuruların arttığını söyledi. Basit önlemlerle büyük acıların önlenebileceğini kaydeden Dr. Katrancı, "Önceliği her hastalıkta olduğu gibi korunmaya vermeliyiz. Bu açıdan yazın özelikle güneş ışınlarının yoğun ve dik geldiği saat 10.00 - 15.00 arası mümkün olduğunca güneşe çıkmamalı güneşlenmekten kaçınılmalı, özellikle de direkt güneş ışığına maruz kalınmamalı." uyarısında bulunuyor. Sıcak havalarda açık renk giysiler ve bol sıvı diyet alınmasını tavsiye eden Dr. Katrancı, özellikle çocuklarda ve açık tenli kişilerde koruyucu faktörü yüksek güneş kremleri kullanılmasına dikkat çekti. Basit önlemler dikkate alınmazsa güneş yanıkları ile karşılaşılabileceğinin altını çizen Katrancı "Sıklıkla 1. derece denilen tipteki yanıklarla karşılaşırız. Ciltte yaygın kızarıklık ve yanma ve sıcaklık hissi ile karakterize ağrı vardır. Bu ağrılara karşı yapılacak en temel ve basit tedavi yanık bölgenin soğutulmasıdır. Serinletici bir duş veya soğuk kompresler ile yanma hissi ve ağrı azaltılabilir. Bunun dışında yapılacak her şey gereksizdir. Yaraya gereksiz ve uygun olmayan şeylerin sürülmesinin hiçbir faydası yoktur. Hatta komplikasyon çıkmasına neden olabilir." diye konuştu. Ağrıların aşırı olması durumunda ağrı kesici ilaç da alınabileceğini ifade eden Dr. Katrancı "Buna ilaveten hastaya bol serinletici sıvı diyet takviyesi de yapılmalıdır. Yaygınlığı yüzde 40-50 üzerindeki güneş yanıklarında mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Bazı hastaların hastaneye yatırılıp gözlenmesi gerekebilir." dedi.
Zaman
 

Aile Haberleri