Bilim adamlarının depremleri tahmin etmek için yeni bir yöntemi var: Dünya'daki akıllı telefonların güçlerini birleştirmek. Google Play Store'da yeni sunulan MyShake adlı bir uygulamaya, Science Advances üzerindeki bir makale eşlik ediyor. UC Berkeley'den bir bilim adamı ekibi tarafından yaratılan uygulama, telefonunuzu arka planda çalışan bir çeşit sallantı algılayıcısına çeviriyor.
Telefonun ivmeölçerinden gerçek zamanlı bir şekilde veri toplayan uygulama, sismik aktivite olarak belirlenen bütün verileri iletiyor. Yeterince telefonun bir ağa bağlanması ile, araştırmacılar etkili bir sismograf oluşturabileceklerini düşünüyorlar. Binlerce yaklaşık verinin bir araya toplanması ile, araştırmacıların şimdiye kadar sahip olduklarından çok daha büyük bir veri deposunun yaratılması söz konusu olabilir.
Uygulama, telefonların giderek güçlenen ivmeölçerlerinden faydalanmaktalar ve bu ivmeölçerler, günlük hayatın standart sarsıntılarından sismik aktiviteleri ayırt edebilecek kadar duyarlılar. Eğer yeterince sismik sinyal aynı anda gönderilirse, uygulama bu durumu bir depremin erken sallantıları olarak algılıyor ve US Geological Survey'i bilgilendiriyor ve ardından ülkenin ilk tepki ajansları bilgilendiriliyor. Buradaki en önemli nokta, bu ilk sallantıların bölgedeki insanlar tarafından hissedilmezken fark edilmeleri.
MyShake uygulamasının düzgün bir şekilde çalışması için telefonun düz bir yüzeye koyulması gerekiyor. Bu sistem, telefonu insan vücudunun sebep olduğu sallantılardan etkilenmeyecek bir hale getiriyor. Ayrıca MyShake ekibinin 12000 kilometrekarelik bir alanda en azından 300 telefona ihtiyacı bulunuyor. Tabii ki bir bölgede daha fazla telefonun bulunması, araştırmacıların işini çok daha kolaylaştırıyor..