Akıllı telefonların sahip olduğu işlem güçlerinin her geçen dönem artış göstermesi ve bu artışa paralel olarak sensör farklılaşmalarının ve hassasiyetinin de eklenmesiyle, birçok farklı bilimsel çalışmaya ev sahipliği yapabilir hale geldiler. Durumun böyle olması da hemen her alandan çeşitli deneylerin ve araştırmaların yapılmasıyla sonuçlanıyor. Bu deneylerden en son ilgi çekici örneği ise depresyonu tespit edebilen bir mobil uygulama oldu!
Mobil uygulama depresyonu tespit ediyor!
Northwestern Üniversitesin de hazırlana Purple Robot (Mor Robot) isimli uygulama, denekler üzerinde test edildikten sonra, depresyon belirtileri gösteren kimseleri tespit edebildiğini sergilemiş oldu. Üstelik bu tespit yüzdesi de küçümsenecek cinsten değil. Zira 28 denek üzerinde gerçekleştirilen testlerde, yaklaşık %74 oranında başarılı sonuçlar ortaya konulabilmiş durumda.
Depresyon tespit eden uygulama deneyleri eleştiri aldı!
Ancak bu deneyle ilgili birçok eleştiri geldi. Zira yapılan deneylerde sadece 28 kişinin kullanılmış olması, deneyin geçerliliğini büyük ölçüde kuşkuya düşürüyor. Zira bu denli bir tespit yeteneği iddia eden deneylerde, binlerce kişi ile deneyler yapılması gerekiyor.
Uygulamanın depresyon belirtilerini nasıl yakaladığı kesin olarak açıklanmıyor ancak üstünkörü aktarılan bilgilere göre; yazışma analizlerinden, akıllı telefon kullanım saatleri ve dönemleri analizleri gibi daha pek çok analiz yapan uygulama, bu analizleri sonucu depresif belirtilerle ilgili sonuçlar meydana getirebiliyor.
Üniversiteden gelen bu çalışmanın denek sayıları öyle görünüyor ki ilerleyen çalışmalarda artış gösterecek. Zira söz konusu doğru tespit oranı yüksek seviyelerde konumlanıyor.
shiftdelete