Dershaneler, iyi üniversite için fakir öğrenciye fırsat

Ortak açıklama yapan özel dershane temsilcileri, kapatılması tartışılan dershanelerin özellikle orta ve dar gelirli grubun elindeki tek fırsat olduğunu belirtti.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, dershanelerin önümüzdeki dönem kapatılacağı yönündeki açıklaması sektörü hareketlendirdi. Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR), Güven Dershane Sahipleri Derneği (GÜVENDER) ve Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) ortak bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, dershanelerin, özel okula gidemeyen, özel ders alamayan orta ve dar gelirli grubun elindeki tek alternatif olduğu belirtildi. Anadolu’nun ücra köşelerinden dershanelere devam ederek en iyi okullara giriş hakkı kazanmış öğrencilerin yakaladıkları fırsatların unutulmaması gerektiğine dikkat çekildi. Sektör temsilcileri, dershanelerin yokluğunda dar ve orta gelirli vatandaşların, çocuklarını iyi bir okula yerleştirmek için özel ders aldırmak zorunda kalacaklarını ve bu durumun onlara daha pahalıya mal olacağını ifade etti.

Özel dershane temsilcileri, Başbakan Erdoğan’ın, “Üniversite sınavlarına yönelik faaliyet gösteren dershanelerden şartları uygun olanların özel okullara dönüşmesini istiyoruz.” şeklindeki sözlerini ortak bir açıklamayla değerlendirdi. Açıklamada, “Özellikle Başbakanı’mız tarafından, milli eğitimimize önemli katkılar sunan dershane sektörünü inciten, haklılığı tartışılır ifadelerle dile getirilmesini, ülkemiz ve halkımız açısından üzücü bir olay olarak görüyoruz.” denildi.

Mevcut yapıda özel ders ihtiyacını karşılayan dershaneler ile okulların işlevlerinin farklı olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Özel ders alma ihtiyacı önlemlerle azaltılabilir ancak ortadan kaldırılamaz. Ailelerin ek destek aramaları yadırganmamalı, desteklenmeli.” ifadelerine yer verildi. Dershanelerin yokluğunda dar gelirli ailelerin, çocuklarını iyi bir okula yerleştirmek için özel ders aldırmak zorunda kalacaklarına işaret edilen açıklamada, düşünülenin aksine dershanelerin desteklenmesi gerektiği belirtildi: “Özel okulların desteklenmesiyle özel öğretimin eğitimdeki payı artırılarak devletin bu alandaki yükünün azaltılması gerekmektedir. Dershanelerin de bu anlamda teşvik edilmesine yönelik çalışmaları destekliyoruz. Zaten sayıları az da olsa okul açabilecek özel dershane girişimcilerimiz bu alanda yatırım yapmaktadırlar. Bakanlığımızda dershanelerin okula dönüşümü ile ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmadığını ve şu ana kadar sektöre bir teklif ulaşmadığını biliyoruz. Bu nedenle önce Milli Eğitim Bakanlığı’mızın sektör temsilcileriyle buluşarak sınavlarla ve dershanelerle ilgili belirsizlikleri giderecek adımlar atması gerek kamuoyunun gerekse özel dershane camiasının beklentisidir.”

Zaman

Eğitim Haberleri