Risale Haber-Haber Merkezi
Zaman yazarı Ali Ünal, Türkiye'deki despotizm sürecinde Risale-i Nur ve Fethullah Gülen Hocaefendi'ye dikkat çekti.
20. asırda İslâm dünyasının başına geçirilen zulüm ve karanlığın üç katmanından birinin sömürgecilik, ikincisinin despotizm olduğunu belirten Ünal, "Türkiye, karanlığın birinci katmanını ciddî olarak yaşamamış, ikincisini 1950'de üzerinden sıyırmaya başlamıştır" dedi.
Despotizm sürecinde Risale-i Nur ve Fethullah Gülen Hocaefendi'ye dikkat çeken Ünal, "Bu süreçte "tırnakla kuyu kazma" sabrı, tahammülü ve feraseti içinde en önemli rolü, başta Risale-i Nur ve Fethullah Gülen Hocaefendi olmak üzere, Süleyman Hilmi Tunahan Efendi, Abdülaziz Bekkine-Mehmet Efendi-Esat Efendi veya İskenderpaşa, Mahmut Efendi veya Çarşamba, Sami Efendi veya Erenköy gibi isimlerle anılan hizmetler, Anadolu'da yeşeren mahallî irşad hareketleri ve bazı münevverler oynamıştır" şeklinde yazdı.
Hareketlerdeki "iman, ibadet, ahlak ve muamelat" hizmetlerinin öne çıktığını vurgulayan Ünal, "Bu hareketlerin en önemli özelliği, İslâm'ı "din" olarak ele almaları, Türkiye'yi bir "darü'l-hizmet" görüp öncelikle iman, ibadet, ahlâk ve muamelât üzerinde durmaları, siyasete mesafeli kalmaları, "kalb ve kafa" inşası ve izdivacı üzerine oturan yeni bir insan ve nesil yetiştirme hareketleri olmalarıdır. Hepsi de şayan-ı şükran gayretlerin neticesinde de hizmetleriyle ve icraatlarıyla yüz ağartan dünyaya yayılmış bir eğitim-öğretim hareketi, bir bürokrasi, sıfırdan yükselen ve Türkiye'yi dışa açan Anadolu sermayesi hareketi meydana gelmiştir" dedi.
Yazının tamamı için TIKLAYINIZ