DEVA Partisi Kurucusu ve Gençlik Çalışmaları Koordinatörü Tunahan Elmas, Bediüzzaman Said Nursi'nin yazdığı eserlerle milyonlarca insanın hayatına olumlu manada etki ettiğini belirterek, "Said Nursi’nin eserlerine her eleştiri yapılır da “meselesiz, iddiasız” eleştirisi yapılmaz" dedi.
TVnet ve Yeni Şafak yazarı İsmail Halis'in Risale-i Nur hakkındaki mesnetsiz ithamlarına tepkiler devam ediyor.
BİR FİKİR VE AKSİYON ADAMI
DEVA Partisi Kurucusu ve Gençlik Çalışmaları Koordinatörü Tunahan Elmas'ın açıklaması şöyle:
Çoğu kişi okumadan linç edebilir, kalıplaşmış retoriklerle saldırabilir ama bu konuya dair birkaç cümle etmek istedim. Said Nursi, fikirlerinin bedelini her devirde haksızlığa uğrayarak ödemiş bir fikir ve aksiyon adamı.
Abdülhamid döneminden, ittihat ve terakkiye, tek parti devrinden, demokrat parti dönemine kadar her dönemde hapse atılmış, sürgün yaşamış bir adam. Öyle ki mezar yeri bilinmesin diye 27 Mayıs darbesinden sonra darbeciler tarafından cesedi denize atılmış -olayı bizzat birinci ağızdan dönemin 27 mayısçılarından Talat Turhan’dan dinledim- mezarına bile tahammül edilmemiş bir insan. (Risale Haber'in notu: Darbeciler Bediüzzaman'ın cesedi denize atmadı Isparta şehir mezarlığına defnetti. Nur talebeleri tevafuken bulunca başka bir yere nakletti.)
ŞİDDETE, TERÖRE HİÇBİR ZAMAN DESTEK SUNMAMIŞ
Milli mücadeleye destek vermiş, işgalcilerle savaşı örgütlemiş, bizzat Mustafa Kemal paşa tarafından Ankara’ya özel davet ile çağrılmış, fikri uyuşmazlığının sonucunda siyasetten uzaklaşıp, kendi fikirlerine dönmüş, eserler ortaya koymuş, sürgünden sürgüne gönderilmiş, tüm bunlara rağmen şiddete, teröre hiçbir zaman destek sunmamış bir karakter.
YAZDIĞI ESERLERLE MİLYONLARCA İNSANIN HAYATINA OLUMLU MANADA ETKİ ETMİŞTİR
Yazdığı eserlerle milyonlarca insanın hayatına olumlu manada etki etmiştir. On binlerce sayfalık külliyatına ve düşünce suçlusu olarak yaşadığı mağduriyetlere rağmen; cımbızlı birkaç cümlesi ve etnik kökeni, Kürt meselesine dair fikirleri, islami çizgisi üzerinden bugün hala bir takım zevatlarca hakaret ediliyor kendisine.
SAİD NURSİ’NİN ESERLERİNE HER ELEŞTİRİ YAPILIR DA BU YAPILMAZ
1930'ların şartlarında o eserleri ortaya koyabilecek, bilgi, birikim ve cesaret bugünün atmosferi ve koşullarıyla anlaşılamayacak bir durum. Said Nursi’nin eserlerine her eleştiri yapılır da “meselesiz, iddiasız” eleştirisi yapılmaz. Takdir edilir, edilmez. O kişinin kendi düşüncesine kalmıştır. Fakat, hayatı da, eserleri de tam bir mesele ve iddianın sonucudur. Bugünün iktidarının yanında tam bir hizada durup, siyasi ve sosyal atmosferinde atıp tutmaya hiç mi hiç benzemez. Tarihi karakterlerin analizi birkaç cümle, bir kaç olay üzerinden değil, tüm bir hikayeden yola çıkarak yapılır. Eserleri de öyle.