Dicle Üniversitesi'nde Kürtçe seçmeli ders başladı

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim gören doktor adaylarına Kürtçe seçmeli ders olarak verilmeye başladı.

Bölgeye atanan ve Kürtçe bilmediği için halkla doğru iletişim kurmakta zorlanan doktorlardan gelen talep üzerine Dicle Üniversitesi'nin tıp ve eğitim fakültelerinin yönetim kurullarınca alınan ve senato tarafından onaylanan kararla Kürtçe ders olarak verilmeye başlandı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, öncelikli ihtiyaç duyulan fakültelerde Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmaya başlanıldığını, bunların içerisinde en önemlisinin Tıp Fakültesi olduğunu belirterek, "Çünkü bizim mezunlarımız, ister batı illerinden gelsin isterse bu bölgeden, öncelikli olarak bu çevrede görev yapıyorlar. Bunun içinde Kürtçe bilmeleri çok önemlidir. Çünkü bir hekimin sağlıklı bir teşhis koyabilmesi için hastasını tam olarak anlaması gerekir. Doktorun hastasını anlaması, hastanın da kendi ana dilinde rahatlıkla derdini anlatması herkesi rahatlatan bir durumdur. Hasta memnun olacak, derdini tam anlattığı için, kendisini anlayan bir doktor gördüğü içinde psikolojik olarak da rahatlayacaktır. Hekim memnun olacak, hastaya zarar vermeden, onu sağlığına kavuşturacak bir teşhis koyma imkanı bulduğu için" dedi. Eyigün, bu uygulamanın ileri ki sınıflarda doktorlara da verebileceğini, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda Kürtçe'yi seçmeli ders olarak kabul etmesinin ardından, ortaya çıkan öğretmen ihtiyacını gidermek amacıyla çalışmalar hızlandırıldığını dile getirdi. Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, sözlerine şöyle devam etti:

"Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda Kürtçeyi seçmeli ders olarak kabul etmesinin ardından, bu alanda ortaya çıkacak olan Öğretmen ihtiyacını gidermek amacıyla çalışmalara başladık. Dicle Üniversitesi olarak Yök'e üniversitemizde 400 öğrencinin Kurmancı ve zazaki alanlarında yüksek lisans yapabilmesi için başvuruda bulunduk. Talebimiz Yök tarafından kabul edildi. 2012- 2013 eğitim öğretim yılı için Kurmancı ve Zazaki alanlarında Tezsiz Yüksek Lisan yapabilmemiz için bize 150 kontenjan verildi, bu sayının daha da artırılması için Yök'e yeni bir talepte bulunduk. Uygun görülmesi halinde Tezsiz Yüksek Lisans yapabilecek öğretmen adayı sayısı da artacaktır."

Eğitim-öğretim alt yapısının hazır olduğu için yapılacak sınavlardan hemen sonra eğitime başlayacağını kaydeden Eyigün, "Daha önce üniversitemizde Kürtçe kursu verildiği için, bu alanda çok iyi bir deneyimimiz bulunmaktadır. Sınava ilişkin detayların ise önümüzdeki günlerde, Dicle Üniversitesi Web sayfasında yayınlamayı planlıyoruz" dedi.

Eyigün, bunun Kürtçe öğretmeni açığını kapatmaya yönelik olduğunu, ama "Pedagojik formasyon" eğitimiyle karıştırılmaması gerektiğini, çünkü formasyonun eğitiminin, belirlenen kontenjan kadar ve ancak Yök'ün belirlediği Üniversitelerde Eğitim Fakültelerinde verilebileceğinin altını çizdi.

Haberler

Eğitim Haberleri